БСП се отказа да маха забраната за пушене на закрито

БСП се отказа да маха забраната за пушене на закрито
Публикация   22:50     09 Юли, 2013 /     в-к "Сега"   /     463

В Лондон никой не пуши и е много приятно, установи един от радетелите за облекчаване на режима Мартин Захариев

 

 

 

БСП смята да се откаже от облекчаване на забраната за пушене на затворени места, стана ясно вчера. Според здравния министър Таня Андреева има промяна в позицията сред левите депутати, които в първите си работни дни се бяха втурнали да връщат залите за пушачи в заведенията.

   "Мисля, че позициите са променени в сравнение с първоначалното им виждане за либерализиране на режима. Казах им, че един закон, който бе много трудно приет от хората, да започне да се връща назад, е неразумно. Аз ще защитавам тази позиция докрай. Моето усещане е, че и те самите имат промяна в тази посока. Доста по-приятно е да седнеш с приятели в заведение, където няма дим", коментира Андреева пред ТВ7.

  Депутатът от "Коалиция за България" Мартин Захариев, който се превърна в говорител на идеята за облекчаване на режима на тютюнопушенето, призна пред "Сега" вчера, че проблемът наистина не е на дневен ред при обтегнатата ситуация в страната, макар че групата му има готов законопроект. "Не съм запознат с новата ситуация и не зная с кого е говорил министърът, но сега се връщам от Лондон. Там никой не пуши и е много приятно. Ние искахме да помогнем най-вече на малките и дребни ресторантьори и хотелиери, но като че ли те ще се окажат малцинство", призна Захариев.

  "Атака" вече изпревари всички и внесе предложения за облекчаване на пълната забрана, но не е повдигала въпроса, откакто се изостри политическата криза. Маргарита Николова, която е сред вносителите на проекта на "Атака", научи от "Сега" за променената позиция на БСП. Тя призна, че не знае как ще действа "Атака", тъй като въпросът не е обсъждан на заседание на парламентарната група.

  Захариев пък разкри, че червените предложения предвиждат по-засилени санкции и по-стеснен ефект на либерализацията от проекта на "Атака", но не уточни какви. Според него обаче през зимата може въпросът пак да излезе на дневен ред, тъй като сега всички пушат навън.

              ЗАВОИ

  Една от първите срещи на левите депутати в новия парламент беше с ресторантьори и хотелиери, които получиха подкрепа за смекчаване на забраната. В замяна от бранша обещаваха възстановяване на 100-120 хил. работни места. Здравният министър Таня Андреева първо също застана зад идеята, но после заяви, че думите й са извадени от контекста и започна твърдо да защитава пълната забрана.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha