11 фирми прибират половината от парите за лекарства от НЗОК

Публикация   22:49     08 Юли, 2013 /     в-к "Сега"   /     404

Общият преразход за медикаменти, заплащани от касата, ще надхвърли 120 млн. лв. за годината

 

 

 

Малкият български пазар на медикаменти и постоянният натиск върху фирмите да намаляват цените на лекарствата, за които се плаща с публични средства, не води до положителни резултати в разходите на касата, тъкмо обратното. Това става ясно от анализ на НЗОК за разходите за лекарствени продукти за домашно лечение през първото тримесечие на годината. Друга причина за това е постоянното увеличение на болните, за чието лечение касата заплаща.

  Според анализа при бюджет 497 млн. лв. за лекарства за домашно лечение за годината, ще бъдат изразходвани около 560.5 млн. лв., което означава преразход от 63.5 млн. лв. Почти половината от тези пари са за медикаменти на 11 фирми - три от Великобритания, по две от България и Германия, по една от Дания, Швеция, Холандия, Франция. Касата вече е разплатила 51.7 млн. лв. за 2013 г., като над 35 млн. лв. са отишли за едва 15 препарата. Общо НЗОК плаща за около 1600 лекарства.

  От анализа става ясно още, че най-много се увеличават парите за медикаменти, свързани със заболявания на кръвта и кръвообразуващи органи. Разходът за тях е с 28% повече, отколкото през първото тримесечие на 2012 г., макар че сумата не е голяма - от 7.6 млн. лв. скача на 9.7 млн. лв. От НЗОК отчитат значително увеличение на болните от хемофилия - с 25%, но и на разхода за препарати, като само за едно лекарство той е нараснал над 3 пъти. За друга диагноза от групата - предсърдно мъждене и трептене, разходът е скочил 6 пъти, също заради голям ръст на болните и поскъпването на един продукт. За лечение на стенокардия касата плаща 46% повече. Включването на нови, по-скъпи лекарства са увеличили разноските и за първична белодробна хипертония.

  С 11% - от 25 млн. лв. на 27.6 млн. лв., са се увеличили за едно тримесечие и харчовете на касата за домашното лечение на болестите на храносмилателната система и на метаболизма. Там основното увеличение е заради диабета, за който са и най-големите разходи по тази група заболявания. От НЗОК обясняват, че причината е по-големият брой болни, преминали от по-евтини на по-скъпи инсулини, както и на лечение, за което медикаментите се поемат 100% вместо 50%.

  Членове на надзора признават, че преразходът е очакван и е предвиден в оперативния резерв, който е около 260 млн. лв. С него обаче трябва да бъде покрит и преразходът за онколекарства в болниците, където при бюджет 90 млн. лв. клиниките вече са изхарчили медикаменти за над 70 млн. лв., а до края на годината се очаква преразход и по това перо от 63 млн. лв. На практика общият преразход за лекарства ще бъде около 126 млн. лв.

  Така само за медикаменти ще отиде половината от резерва, а общият разход гони рекордните 700 млн. лв. В същото време проблеми има и във финансирането на болничната помощ, където бюджетите на лечебните заведения са силно орязани.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha