Преразходът на болниците е около 25 млн. лв.

Публикация   22:44     26 Юни, 2013 /     akcent.bg   /     364

Бюджетът на касата в момента е стабилен, заяви шефът на НЗОК Пламен Цеков

Вчера одобрихме един транш от 25 млн. лв., който да покрие направените разходи на болниците, над предварително предвиденото. Това каза председателят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков в ефира на Нова телевизия. Той обясни, че при лекарствата за онкоболните преразходът до края на май е около 30 млн. лв.

"Бюджетът на касата в момента е стабилен. Грижим се за всички разходни тавани. Надзорният съвет на Касата е одобрил да се доплати всичко, което са заявили лечебните заведения, което са изработили до 31 май", коментира Цеков.

Шефът на НЗОК обясни, че задълженията на болниците не са проблем на Касата. "Собственикът трябва да знае причината за трупането на дългове. Задълженията на болниците не са задължение на НЗОК. Касата каквото е поела като ангажимент, го изпълнява повече, отколкото е поела като ангажимент", добави той. "Ние по закон не носим отговорност. Аз отказвам да ми се приписва вина, че лечебните заведения били пред фалит", категоричен е Цеков.

Той каза, че е научил от пресата, че му се иска оставката. "Тази информация започна да се появява в някои вестници през февруари после беше поета и от някои политически партии", каза шефът на НЗОК. "Доста неща свършихме за една година, включително намаление на цените. Постигнахме ниски ценови нива, но около 40 лекарства изчезнаха от българския пазар, защото производителите отказаха да ги продават на ниските цени", коментира още той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha