В БСП умуват кога и какъв режим за пушенето на обществени места да въведат.

    В БСП умуват кога и какъв режим за пушенето на обществени места да въведат.
Публикация   22:36     06 Юни, 2013 /     akcent.bg   /     386

           В БСП умуват кога и какъв режим за пушенето на обществени места да въведат. Сред социалистите има разнобой дали темата актуална за хората и трябва ли това да е един от първите закони на новия парламент, особено при недоволството срещу смекчаването на забраната за пушене на закрито.


  На заседание на парламентарната група на левицата във вторник вечерта не се стигнало до консенсус, само било решено да се забави внасянето на поправката, докато се формират новите парламентарни комисии и въпросът да се обсъжда в здравната и земеделската комисия, научи "Дневник". Промените, които вече са написани и подписани от депутати от БСП, предвиждат да се върне старият режим - с две помещения за пушачи и непушачи, като заведенията с площ до 60 квадратни метра да избират дали ще са за пушачи или не, както и да се разреши пушенето на стадиони и други открити обществени места.

  Общественият натиск срещу отмяната на забраната е, меко казано, голям, но пък и собствениците на заведения ни изпратиха вчера декларация, че ако не се върне старият режим, са готови да излязат на протести, каза пред "Дневник" един от авторите на поправката, Спас Панчев, председател на Земеделския съюз "Александър Стамболийски", партньор на БСП в "Коалиция за България". Като един от авторите на промените той посочи, че още веднъж ще се види дали може да бъде постигнат баланс между интересите на едната и другата страна.

  Възможно е като начало БСП да разреши пушенето в нощните заведения след 22 часа, каквато теза застъпи преди ден и просветният министър Анелия Клисарова, която е била два мандата ректор на Медицинския университет във Варна. А евентуално в началото на зимния сезон да се мисли за отмяна на пълната забрана.

  В левицата не са единни и коя идея да подкрепят и вероятно ще гласуват "по съвест", без да се налага партийно решение. Още в миналия мандат лидерът на БСП Сергей Станишев обеща, че ако партията му дойде на власт, ще върне стария режим на пушене, а това беше и основно предизборно обещание на левицата в кампанията. Станишев обаче не е присъствал на вчерашното заседание на групата заради ангажименти в Брюксел като председател на ПЕС, откъдето се връща тази вечер.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha