Четвъртък, 9 Май 2024

31 май- Ден без тютюнопушене

Публикация   22:33     28 Май, 2013 /     akcent.bg   /     392

Ползи от спиране на тютюнопушенето

         

Спектърът на причините, поради които много пушачи желаят да се откажат от цигарите, е изключително широк. Сред основните от тях най-чести са: загриженост за здравето - собствено, на семейството им и на пасивните пушачи около тях, както и поради значителните финансови разноски, свързани с тютюнопушенето.

Ползите от прекратяването на този опасен за здравето навик, макар и проучени подробно, обаче, все още са малко познати както на пушачите, така и на хората около тях, които не пушат. Ето защо по-долу ще се спрем по-подробно на този въпрос.

След спиране на пушенето, свързаните с него рискове за здравето намаляват значително, пропорционално на периода на спиране, като евентуално в някои случаи нивото на риска се връща до това на непушачите.

Намаляване на риска след спиране на пушенето

 

ВИД ЗАБОЛЯВАНЕ

КРАТКОСРОЧНИ ЕФЕКТИ (1-5 години)

ДЪЛГОСРОЧНИ ЕФЕКТИ (над 5 години)

1. Исхемична болест на сърцето

50% по-нисък риск след 1 година

Изравнен с непушачите риск след 10 години

2. Периферно съдово заболяване

Спира напредването на заболяването

 

3. Мозъчносъдова болест

Бързо снижаване на риска

Изравнен с непушачите риск след 5 години

4. Рак на белия дроб

60% по-малък риск след 5 година

Изравнен с непушачите риск след 10 години

5. Рак на устната кухина

Рискът намалява след спирането

Изравнен с непушачите риск след 16 години

6. Дихателно заболяване

Рискът намалява бавно

50% по-малък риск след 20 година

Изт.: Fielding (1985) & US Department of Health and Human Services (1989).

 

Спирането на пушенето има непосредствени и големи ползи за здравето при мъже и жени на всички възрасти - тези ползи се проявяват както при лица със свързани с пушенето заболявания, така и при лица без такива заболявания (Доклад на главния хирург на САЩ, 1990). Ето някои научно доказани ползи от спиране на пушенето по отношение на редица общественозначими заболявания:

·                  Рискът от сърдечен инфаркт се намалява наполовина (или повече) една година след спирането. След това той плавно намалява още повече.

·                  Спирането на пушенето след сърдечен инфаркт може да намали наполовина шанса от развитие на нов инфаркт. То е особено важно за хора, при които има и други рискови фактори.

·                  Мозъчен инсулт. След спиране на тютюнопушенето рискът от инсулт спада значително в рамките на първите две години, а след пет години той се изравнява с този при непушачи.

·                  Периферно съдово заболяване (атеросклероза). Установено е, че 90% от пациентите с това  заболяване са пушачи; в особено рисково положение са лицата, болни от диабет.

·                  Увеличеният риск от инфаркт, мозъчен инсулт или кръвоизлив при ползващите орални контрацептиви жени-пушачки неизбежно спада след прекратяване на тютюнопушенето.

·                  По отношение на ХОББ е установено, че при по-младите пациенти, кашлицата и хриповете намаляват и дори изчезват, а белодробните функции се подобряват. При лица в средна възраст и стари хора кашлицата отслабва и дори изчезва, белодробните функции обикновено не се подобряват, но оплакванията намаляват до обичайните за съответната възраст. Но ако пациентите продължават да пушат, проблемите се задълбочават твърде бързо.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha