Общината залага имоти за 2,5 млн. лева за заем на Асоциацията на дунавските общини

Публикация   22:31     22 Май, 2013 /     Р. Николаев   /     474

Срещу тях ще получи заем от около половин милион лева

Неочаквано бурен дебат предизвика предложението на кмета Пламен Стоилов Общината за заложи имоти за отпускане на заем за Асоциацията на Дунавските общини. Той е необходим за реализиране на проект "Дунавски институт".

В момента тече и обществена поръчка за избор на кредитна институция.

Александър Неделчев пита защо това става в последния момент и защо Русе трябва да поема финансова отговорност заради още 35 общини, членове на сдружението.

Според Анастас Георгиев нищо не налага общината да обременява свое имущество за заем от половин милион лева с обезпечение от близо 2,5 млн. лева.

Кметът Стоилов се аргументира с недоброто управление на асоциацията до момента, като се обяви твърдо обаче тя да се запази. А това можело да стане само по този начин- с участие в този проект. Мирослав Славчев поиска да се обърне внимание на риска и попита с какви средства ще се изплатят лихвите по кредита. Стоилов обясни, че ще става от членския внос на АДО, който е около 50 000 лева. Пламен Цветков попита дали другите общини подкрепят действията на русенския кмет.

Стоилов обясни, че това е начин да се получи след време финансиране по Дунавската стратегия, откъдето се очакват много пари.

В крайна сметка старейшините дадоха съгласие за този кредит.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha