Четвъртък, 19 Септември 2024

Броят на чужденките в отборите бистри женската баскетболна лига в България

Публикация   20 Май, 2013   /     akcent.bg   /     478

Ръководството на "Дунав 8806" е против ограниченията

На 17-ти май в Самоков, на проведено Общо събрание на отборите от женската баскетболна лига в България, беше разискван въпросът дали да има и какъв да е броят на чужденките в родните отбори. 

Предложението на  „Рилски спортист“ беше да се въведе забрана чужди състезателки да играят в нашата НБЛ. „Левски” и Нефтохимик 2010“ смятат, че бройката може да е 2 баскетболистки на отбор. Ръководството на „Дунав 8806“ заяви, че е съвсем приемливо да има 4 картотекирани чужденки в тим, като максимум 3 от тях да влизат в мач. „Хасково 2012“ предложиха да няма ограничения в броя на чуждестранните състезателки.

„Ако се приеме забраната за участие на чужденки в националната баскетболна лига – жени, това би убило женското първенство,“ заяви Президентът на БК „Дунав 8806“ – Красимир Трифонов. „Ние на практика не разполагаме със 70 български баскетболистки, които да играят в НБЛ. Забраната би била по-скоро демагогия,“ добави още Трифонов.

 „Възможно е да се мисли за съставяне на дамски отбор, по примера на мъжкия TESY България, в който младите родни състезателки да израстват, подсигурени от спонсори и така първенството ни да има достатъчно качествени български баскетболистки. Федерацията може да работи в тази посока, ако иска да развива нашите състезателки,“ заключи Трифонов.

До края на месеца Българска баскетболна федерация ще вземе отношение по направените от отборите предложения. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha