Четвъртък, 9 Май 2024

Русе ке включва с редица инициативи в Деня срещу спина

Публикация   22:27     14 Май, 2013 /     akcent.bg   /     520

По повод 19 май „Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН” в гр.Русе ще се се проведат редица инициативи. По традиция  този ден се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май от Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) и Коалиция АНТИСПИН.

В световен мащаб на този ден стотици хиляди хора от над 1 200 организации в 115 страни участват в най-голямото и най-старо събитие, свързано с проблема ХИВ/СПИН, което тази година  е под мотото «ЖИВОТЪТ Е БЕЗЦЕНЕН». В рамките на регионалната информационна  кампания организаторите отправят и следното послание  «ПРЕЗЕРВАТИВЪТ СТРУВА СТОТИНКИ, А ЖИВОТЪТ Е БЕЗЦЕНЕН».     

 Световният ден на съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН дава възможност всеки човек да се информира, да проследи ХИВ статуса си, да окаже подкрепа на хората, които обича, и да не забрява, че ХИВ е част от живота ни.                   

Организаторите на кампанията в град Русе са неправителствени организации – Български червен кръст, Сдружение «Център Динамика», Сдружение «Здравеопазване и превенция на хора в риск» и РЗИ Русе, работещи по договор с МЗ по програмата в партньорство  с Община Русе и СИТИ такси.

        За първи път този ден се отбелязва през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк, а оттогава до днес в повече от 115 страни по света всяка трета неделя от май се реализират мащабни инициативи като израз на почит към жертвите на вируса и в подкрепа на тези, които живеят с него. Според данни на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) и Световната здравна организация (СЗО) в света в момента 33 млн. възрастни и 2 млн. деца живеят с ХИВ/СПИН, 50 % от инфектираните с ХИВ са жени.

За нас, организаторите на събитията, това е не само ден за почит към паметта на починалите и съпричастност с хората, живеещи с ХИВ/СПИН, но и за повишаване на обществената толерантност и намаляване на стигмата и дискириминацията.

Призоваваме всички желаещи от гр. Русе да изразят своята съпричастност към засегнатите от болестта и към проблема ХИВ/СПИН, и да се включат в следните планирани от нас дейности.

От 07.05.2013г. до 31.05.2013г.  бул.Скобелев 40А, Регионална здравна инспекция-Русе

·          Дни на отворени врати в  Кабинета за безплатно и ананомно   консултиране и изследване на СПИН от 9.00 до 16ч.

 

На 18.05.2013г. от 19.00 часа в парка на младежта, пред Вазата

·    хепънинг – изпълнения от ученици, музика, предоставяне на информационни материали, презервативи

·    Изнесена акция на КАБКИС – Русе за безплатно изследване и консултиране

·          Към 21 часа с огнено шоу ще бъдат запалени летящи червени фенери от млади хора и ще приключи със ритуалното запалване на свещички в памет на жертвите на болестта.

 

В инициативите ще се включат  и Общински детски център за култура  и изкуство,  и фирма СИТИ такси Русе.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha