Четвъртък, 9 Май 2024

Какво да очакваме?

Публикация   22:25     10 Май, 2013 /     Красимира Лазарова   /     378

( Детоксикация – продължение …)

Имате нужда само от отговорите на три въпроса :

 

Какво искам да постигна ? ; Какво съм готов да правя ? и  Колко време ще отделя ?

 

За начало ще споделя с вас , че аз отделих 44 години , за да се науча да плувам .  

Как мислите , че протича процесът на промените,към които се стремим ?

Колко време смятате,че ще ви отнеме,за да промените свой навик , който не ви кара да се чувствате добре ? Например да си гризете ноктите , да преяждате , да си запалвате цигара или пийвате по едно питие за отпускане , да се тревожите и т.н..

 

Мислите ли си, че след като веднъж разберете откъде идва проблемът , пътят за неговото решаване вече е кратък ? А промяната близка и гладка ?

Не знам как вие отговаряте на тези въпроси,но съм разбрала колко много заблуди има за това , как се случват очакваните промени . И какво може да очаква човек ако се ангажира да посвети време и енергия на този процес .

За илюстрация ще използвам графика от книгата на М.Шефер „ Енциклопедия на цветята на Д-р Бах „ .

Съществуват два класически модела ( сценария ) на протичане :

„ първоначална реакция с тенденция нагоре „ и „ първоначална реакция с тенденция надолу” .

 

 

Тази своебразна „ крива на промените „ описва начинът , по който протичат промените в живота ви . Затова е ценно да го знаем .

Какво си мислите като я гледате ? Какви изводи за същността на промяната можете да си направите от нея ?

Ще ви кажа какво мисля аз , защото искам всеки човек , който съзнателно се е заел да осъществява някаква положителна промяна в живота си да го знае и да не се обезсърчава !

Да разгледаме първата крива с „ първоначална реакция нагоре „ – забелязвате , че след тенденцията „ нагоре  „ , всъщност следва  „ надолу „  и то не само „ надолу „ , а дори и под първоначалното състояние . Това е моментът , в който много хора се обезсърчават , казвайки си „ Ами , да , това е доказателство , че не мога да се променя или че истинска промяна е невъзможна „ . Обаче , не , това не е доказателство , че търсената промяна е невъзможна , а е доказателство за нещо друго – че процесът на промяната изисква усилие и търпение , действия и време. Без желание , усилие и търпение нищо не се случва . ( Нали не вадите от пръстта всяко семенце , само за да видите с колко са пораснали коренчетата му . Напротив търпеливо чакате дни да покълне , седмици поливате , подхранвате , плевите и могат да минат години преди да берете от плодовете му ). В този момент мнозина се отказват да продължат , само защото промяната не се е случила изведнъж .

 

Сега погледнете и втората графика „ с първоначална реакция надолу „.

Напълно ви разбирам ! Положението е още по-обезсърчително.Вместо подобрение , се получава влошаване ! Идва момент , в който се чувствате още по-зле , отколкото в началото.

 

Сега разбирате защо искам да внеса малко яснота по темата нали ?

( Често сравнявам този етап с миенето на прозорци . Въпреки че са мръсни през тях все пак влиза светлина , вижда се все още . Но когато ги намокрите или разтъркате стават замазани и непрозрачни , но не се отказвате нали , продължавате и търпеливо отмивате слой след слой , докато заблестят ).

Тук има и друга заблуда , че промяната е постепенен процес , който върви все по-нагоре и по-нагоре – докато не се постигне целта . Сега към разбирането за извършване на действия и определено време добавете и идеята , че понякога нещата преди да се подобрят се влошават ! Това са т.нар. „ лечебни кризи „. Те могат да се окажат толкова болезнени , че да се откажете от процеса на обновление . Точно тук е мястото да спомена , че това е просто едно изпитание и като го преодолеете нещата тръгват отново нагоре . Най-уместното в такива случаи е да се отдалечите и да се наблюдавате , все едно това се случва с някой друг . Аз използвам „ Колко интересно ! „ . За мен това е най-добрата реакция , която подпомага процесите на промяна.

 

И ако наистина безпристрастно наблюдавате себе си , ще видите , че тази крива на промените е точна . И че промяната не се случва изведнъж – а чрез поредица от действия , които без значение в каква посока са започнали – нагоре или надолу винаги стигат до едно и също място – по-високо от изходната точка на желаните промени !

 

Знам , че никой не иска да съжалява за решенията , които е вземал през живота си и знам , че решението трябва да се взема с поглед в бъдещето и със смелост ! Съветвам хората да вземат пример от нашата история . Ако Аспарух , Борис , Симеон , Левски , Ботев , Вапцаров  са се страхували за личния си живот повече отколкото за родината си със сигурност нямаше да оставят такъв отпечатък в историята на България. Това са велики българи, не защото са по - различни от всички останали, а защото мисленето им е било решително и  безстрашно.

Правете всичко със смелост, решителност и огромно желание!

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha