Понеделник, 20 Май 2024

Спират средствата по ОП “Конкурентоспособност” заради корупционни практики в ИАНМСП?

Публикация   16:24     18 Фев, 2011 /     akcent.bg   /     487

 

Избухването на скандал около резултатите по процедурите по програма “Конкурентоспособност” застрашава страната ни с нови наказателни процедури и спиране на втората по значимост програма на Европейския съюз. Според неодобрени кандидати, някои от кандидатствалите избирателно са получавали указания от Агенцията, администратор на програмата, докато други са били лишени от тази услуга.

Над 60% фирмите кандидати по процедура „Технологична  модернизация в малки и средни предприятия” са отхвърлени без предложенията им да бъдат разгледани. От ръководството на  Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, която е администратор на програмата, заявиха, че причината за големия брой неодобрени кандидати е неспособността на българските фирми да подготвят документите си. Кандидатствали обаче твърдят, че между Изпълнителната агенция и потенциалните бенефициенти липсва комуникация, а при искане за среща или задаване на конкретен въпрос по телефона, на кандидатите се отговаря абстрактно, чрез дословно цитиране на неясния текст в искането за разясняване. Също се оказа, че някои от кандидатите избирателно са получавали указания, от които други са били лишени. При излизането на резултатите от класирането по процедурата „Технологична модернизация в големи предприятия” обаче, на първо място от общо двадесет бенефициенти е класирана частната сливенска болница “Хаджи Димитър”, чиито собственик е подалият скандално оставка бивш сливенски зам.кмет д-р Пенков, срещу когото през изминалата година бе образувано досъдебно производство за документно престъпление.

Сред останалите спечелили фигурира и предприятие, чиито собственик също е бил разследван за конфликт на интереси при спечелването на обществена поръчка за снабдяване на армията. Всички тези обстоятелства застрашават страната с нови наказателни процедури и спиране на втората по значимост програма на Европейския съюз след тази за подпомагане на селските райони.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha