Понеделник, 2 Октомври 2023

Спортната зала и Първи частен музей в Русе са приоритети за акционерите на „Приста ойл

  Спортната зала и Първи частен музей в Русе са приоритети за акционерите на  „Приста ойл
Публикация   14:58     12 Ноемв, 2010 /     PR- „Приста ойл холдинг” EАД   /     555

Една голяма част от заема от 65 млн. лв. ще се инвестира в модернизация на инсталации в Завода за смазочни масла

На въпроси на икономическа тематика, свързани с развитието на една от най-големите и бързоразвиващите се компании у нас, с теми за състоявието на бизнеса  в национален и европейски план, за развитието на регионални проекти в национален акцент, които касаят широката русенска общественост, отговаря председателят на УС на "Приста ойл холдинг" ЕАД Пламен БОБОКОВ :

- Г-н Бобоков, тези дни се разбра, че "Приста ойл груп" получава заем от 65 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. За какво ще се използват тези пари?

- Оценката на Банката на нашия бизнес потенциал и оттам намерението й да отпусне средства на „Приста ойл” за развитие е изключително важен тест за жизнеспособността на нашата стратегия, означава й международно признание за компанията. ЕБВР е особена финансова институция, която подпомага дългосрочни проекти, които налагат конкурентен продукт. Що се отнася до разпределението на средствата,  съществена част ще отидат за рефинансиране на наши задължения, но основната част ще бъде инвестирани в бизнеса - в "Монбат", във "Верила", за модернизация на някои инсталации в "Приста ойл" в Русе. Предвидили сме средства и за предприятието ни в Унгария. Основният ни проект, обаче е налагането на мултибранд стратегията на Приста ойл. Тя предвижда да  инвестираме средства за заемане на най-високата пазарна ниша в нашия сектор в страни като  Турция, България, Румъния, Унгария, Сърбия, на последващ етап Чехия, Словакия и Хърватия.

 

- Смятате ли, че сега е най-подходящият  момент за такава експанзия?

 

- Абсолютно. Колкото кризата е по-дълбока, толкова по-големи са възможностите за развитие на една компания. Много е важно да имаш печеливша стратегия и да си осигуриш съответното финансиране. Конкурентите са по-предпазливи. Така че, ако успееш да мобилизираш средства, успехът ще е в пъти по-голям, отколкото в нормална пазарна среда. Разбира се, това се дължи и на риска, който се поема.

 

- Как преценявате бизнес средата у нас? Правителството ни уверява, че излизаме от кризата. Опозицията казва друго. Къде е истината?

 

- Тези противоречиви сигнали са отражение на ситуацията в България. Днес викаме ура, утре се връщаме назад. Намираме се в една непрогнозируема среда. А това е най-лошото. Дори когато се налагат ограничения, дори когато се предприемат драстични мерки, те трябва да са ясни и точни и да има последващо изпълнение, да има действие. Един бивш американски президент бе казал, че най-лошото нещо на света е да не се взимат решения.

 

- Ние в такава ситуация ли се намираме?

 

- Нека хората сами си направят изводите.

 

- Реалистично ли е да се чака ръст на икономиката от 3,6 на сто догодина, както е заложено в бюджета?

 

- Смятам, че не. Ние доставяме продукт, който е много разпространен. Всяка една машина, всеки един агрегат в автомобил и камион, всяко едно механично движение трябва да бъде смазвано. Така че ние сме индикатор за развитието на икономиката. Започнат ли да се вдигат заявките, значи има някакво събуждане и движение. В интерес на истината имаме някои такива сигнали. Но мисля, че те са по-скоро компенсаторни, отколкото знак, че има тенденция към растеж.

 

- Значи очакванията ви са по-скоро песимистични?

 

- Мисля, че в своето начало 2011 ще бъде по-трудна от 2010 г. Дано да не съм лош пророк, но за мен по отношение на безработицата, зимата, която ни очаква, ще бъде най-тежката от целия кризисен период. Няма да има работа, свършват спестяванията. Не ми е приятно да казвам всичко това, защото по природа съм оптимист. А и няма нищо лошо в това да се повдига духа на хората. Затова много ми се иска твърденията, че най-страшното е вече зад гърба ни, да са верни.

Но по-добре е всеки да си направи сметката и да се подготви за една трудна зима. Няма нищо лошо в това да се подготвим за по-трудния сценарий и да се случи по-добрият. Има и друго. Нашата компания отдавна е експортно ориентирана. В този смисъл почти сме слабо зависими от българския пазар. Така че, колкото по-бързо българските бизнесмени се насочат към регионално присъствие и започнат да изграждат структури на регионално ниво, толкова по-стабилен ще бъде бизнесът им.

 

- Не е ли това една трудна и скъпа задача?

 

- Вярно е, че изисква доста ресурс. Освен това, някои от нашите бизнесмени са свикнали да си уреждат въпросите по не пазарен начин и когато излязат навън, имат сериозни трудности. Още повече, че сме обградени със страни, в които не бих казал, че средата е по-добра от българската. Но това е правилният път.

 

- В трудната ситуация, в която се намираме, какви са полезните ходове на правителството?

 

- В момента вървят статии за двайсетте и една години преход. Чета ги и си мисля едно - големият ни проблем е, че няма приемственост. У нас, когато една партия вземе властта, винаги започва от нула. Това трябва да спре. Нека, което е направено положително и стойностно, да се съхрани и да се върви напред. Второ, никой в тази държава не знае на къде сме тръгнали и каква е нашата цел. Питам - може ли една компания да е успешна, ако не знае какво иска да постигне? Не може.

Как тогава ще върви напред държавата? Трябва да знаем какво искаме да постигнем и да вървим към него целенасочено, постоянно. Вижте крахът в строителството! Останаха само компании, които гледат далеч в бъдещето. Всички еднодневки загинаха, а, нали не искаме такава съдба да сполети и държавата? Тя трябва да има ясни цели, за да успее.

 

- Каза се вече, че ще развиваме високите технологии.

 

- Вижте, хубаво е да се започва от простичките неща и като се започне, да се завърши. Две неща, ама да ги направиш от "А" до "Я”.

 

- В този смисъл премиерът Бойко Борисов значи е прав, като е заложил на магистралите.

 

- Абсолютно е прав. Браво. Да направи пътищата в тази държава и ще има втори мандат. Аз ви го гарантирам без да съм политически анализатор. Разбира се, на втория етап ще бъде нещо друго, защото да има магистрали е добре, но някой трябва да се движи по тях. В момента всички анализатори пропускат един малък факт, а именно, че всички икономически скокове в тази държава са били, когато е имало някакъв ръст на населението в България. Така е станало след Съединението, после след първата и втората национална катастрофа милиони бежанци влизат в България. И през 30-те години се превръщаме в една от най-силните икономики на Европа. Не може сега в една демографска криза да очакваме голям ръст. 

 

- Какво е да си богат човек в България? Как ще коментирате акцията по заснемането на имотите на богатите хора от въздуха?

 

- Това са методи още от времето на славната римска империя, когато, за да управляват, са използвали тактиката - "хляб и зрелищата". Сега, като няма хляб, остават зрелищата. Гледах скоро по новините, че са хванали някакъв бандит. Но казват, че е заловен бизнесменът еди кой си. Нека да се разберем - бандитите са бандити, бизнесмените са бизнесмени. Същото е като с политиците - има такива, които са нормални хора и съвестно си вършат работата, но има и други - изключително неудачно представени, които само се пишат за политици. Крайно време е нашето общество да постави нещата на мястото. Не може постоянно да се етикират братя тия или ония и след това да правят аналогия с братя Бобокови. Общото е само в думата братя. Какво общо можем да имаме аз и брат ми с някакви бандити.

Същото е и по отношение на данъчните проверки. Трябва да стане ясно, че това не са акции срещу богатите хора, а срещу незаконно забогателите. Трябва да е ясно, че има хора в тази държава, които работят много, създават блага, работни места и развиват икономиката. Не може всички да се слагат под един знаменател.

 

- Напоследък се говори много за социално отговорните компании. Вие какви инициативи имате в тази посока?

 

- Основните акционери в "Приста ойл" на собствени начала участват в най-големия публично-частен проект в България - изграждането на универсалната мултифункционална зала в Русе. Това е един комплекс, който включва освен залата хотелска част, търговска част, офиси. В него ще могат да се правят спортни състезания, концерти, конференции, нещо като НДК в София. Вярвам, че това начинание ще върне вярата на русенци в бъдещето развитие на града. Проект, който ще покаже, че истинският български бизнес може да играе роля не само в развитието на икономиката, но и в развитието на средата за живот.

Друг наш проект е откриването на Първия частен музей в България. Ще го ситуираме в сградата на бившата музикална гимназия в гр.Русе, която в момента реставрираме.

 

-     Какви експозиции ще има в този музей?

 

- Предимно нумизматични. Ще могат да се видят много интересни неща - напр. ще изложим една от най-големите фалшиви антични колекции. Виждате, че Фалшификаторите са работели и в древността, не само в наши дни. Очакваме музеят да се развие във времето, но и отново да предизвика дебати на тема колекционери и колекционерство, иманяри и иманярство.

У нас стана традиция всички колекционери да се омаскаряват. А всъщност по-голямата част от културните ценности са съхранени благодарение на частните колекции.

 

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още