Понеделник, 2 Октомври 2023

Токът за бита може да поскъпне повече заради ТЕЦ "Марица-изток 2"

 Токът за бита може да поскъпне повече заради ТЕЦ
Публикация   20:05     08 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     70

Прогнозата на КЕВР беше за 3.6% скок на цената, но заповед на бившия служебен енергиен министър Росен Христов може да наложи по-голямо увеличение

   Всички българи трябва да плащат по-скъпа електроенергия, за да може държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" да продължи да работи след 1 юли. Това накратко е изводът от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, който днес участва в заседание на енергийната комисия в парламента.

   Шефът на регулаторната комисия обяви, че според направените досега разчети цената на тока за домакинствата от 1 юли трябва да се увеличи с около 3.6%, което е четири пъти по-малко от инфлацията за изминалата година, но все пак гарантира нормалната работа на енергийните дружества и инвестиционните им програми. Увеличението обаче ще бъде по-голямо, тъй като в последните дни преди да напусне, служебният енергиен министър Росен Христов е издал извънредна заповед, с която е задължил КЕВР да включи в сметките си и ТЕЦ "Марица-изток 2". По закон централата не може да бъде включена в енергийния микс за регулирания пазар, тъй като енергията е й прекалено скъпа освен със заповед на министъра "с цел гарантиране сигурността на енергийната система".

През последните седмици делът на въглищните ТЕЦ в общото производство на ток в страната е твърдо под 20%.
   През последните седмици делът на въглищните ТЕЦ в общото производство на ток в страната е твърдо под 20%. Преглед на оригинала

   С тази заповед се запазва възможността на държавната централа да продължи да работи, тъй като през последните месеци тя е натоварена едва на 10%, но поддържа пълен състав на персонала и генерира загуби. Само че това означава средната цена на тока за регулирания пазар да се повиши. Иван Иванов не се ангажира да каже с колко повече трябва да поскъпне електроенергията, тъй като сметките се правели сега.

   По информация на "Капитал" заповедта на бившия министър Христов е за 20% от мощността на ТЕЦ "Марица-изток 2", или около 320 мегавата. Което означава около 2.7 млн. мВтч в рамките на едногодишния регулаторен период. Тази енергия идва на цена над 300 лв./мВтч, докато регулираната тарифа е около 90 лв./мВтч.
 
   За да не се наложи критично поскъпване на тока, разходите за скъпата енергия на въглищната централа ще се покрият частично от фонда "Сигурност на електроенергийната система". Грубо нужните за това компенсиране средства са около 540 млн. лев

   Реално този разход на държавата (през фонда) е напълно ненужен - през изминалата година например ТЕЦ "Марица-изток 2" не работи за регулирания пазар. Истинската цел на заповедта е да се гарантира спокойствие за енергетиците в комплекса "Марица-изток", които иначе биха останали напълно без работа.

   Ситуацията с въглищната централа не е нова. В годините преди 2021 и 2022, през които цените на тока бяха рекордно високи, ТЕЦ-ът беше напълно неконкурентоспособен и реално нямаше как да работи без държавна помощ. Тогава министърът на енергетиката (в онзи момент Теменужка Петкова от ГЕРБ) издаваше извънредни заповеди за включване на централата в микса за регулирания пазар, така че законово държавата да може да покрива пълните й разходи.

ТЕЦ "Марица-изток 2" все по-често работи с под 10% от капацитета си.
ТЕЦ "Марица-изток 2" все по-често работи с под 10% от капацитета си.

   Ситуацията е важна и по друга причина. В последните месеци България преговаря с ЕК за отмяна на изискванията за намаляване на CO2 емисиите от ТЕЦ-овете с 40% до 2026 г., твърдейки, че няма как да се справи с тази задача. Обективно погледнато обаче, от началото на май със спада на борсовите цени на ток понижението в дейността на въглищните централи е над 50%.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha