НС отхвърли предложението за увеличение на минималната заплата

НС отхвърли предложението за увеличение на минималната заплата
Публикация   07 Юни, 2023   /     akcent.bg   /     247

Промените в законопроекта предвиждаха тя да е в размер на 50% от средната

   Народните представители спориха и в крайна сметка отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители. Промените в законопроекта предвиждаха минималната работна заплата да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна заплата за страната за период от 12 месеца.

   При първото гласуване предложението на БСП получи подкрепата на 21 депутати. При прегласуването предложението на социалистите получи подкрепата на 22 депутати. По време на дискусиите възникна и спор дали увеличаването на МРЗ няма да доведе до увеличаване на финансовата нестабилност в страната.

   Георги Ганев от ПП-ДБ напомни, че по предложение на БСП вече имаме прието правило при определяне на минималната работна заплата и обясни, че в проектозакона няма оценки с колко ще се намали бедността и неравенството, а от друга страна основният аргумент е плавност. "Той не е достатъчно убедителен, за да спазим поне веднъж правилото", подчерта той.

  Георги Свиленски от БСП репликира и посочи, че не се нарушава никакво правило. "Заинтересованите са българските граждани. 700 лв. МРЗ, спорът можехме да го водим ако ставаше въпрос дали МРЗ да е 2000 лв. или 3000лв. - кое от двете или кога. Тук говорим между 700 лв. и 850 лв. Говорим за 500 000 български граждани", подчерта той заяви, че тези хора работят на МРЗ. Свиленски заяви, че тези хора изнемогват, а те спорят дали МРЗ да е 700 лв. или 850 лв.

   Румен Христов от ГЕРБ-СДС подчерта, че въпросът е принципен. "Въпросът е дали българската икономика, българските работодатели са в състояние да платят това рязко повишаване на МРЗ. Разбира се, че няма работодател, който да не желае неговите работници да получават колкото се може повече, въпросът е дали това е възможно.", каза той и обясни, че по отношение на инфлацията, тя спада, но спада по бавно у нас спрямо другите държави в ЕС. Според него винаги при по-рязко увеличаване на МРЗ на улицата винаги излизат работници, които остават без МРЗ, защото когато едно по-малко предприятие трябва да осигури повече средства за МРЗ то трябва да ги открие отнякъде.

   Тома Биков от ГЕРБ отвърна на Нинова и каза, че отдавна не я е чувал да се изказва от марксистка позиция. "Факт е, че през последните 2 години успяхме да дестабилизираме публичните финанси, това не го отрича никой, вие от няколко седмици сте си поставили за кауза да имаме колкото се може по-висок бюджетен дефицит. Бюджетния дефицит не плаща сметката, той е дълг. Това, което вие предлагате е сметката да се плати пак от работещите", посочи той.

   „БСП е единствената в парламента, която изпълнява предизборните си обещания и се отнася с грижа към хората. Днес антисоциалното мнозинство от абсолютно всички други партии отхвърли увеличението на минималната заплата от 1 юли. Миналата седмица същите партии отхвърлиха предложението ни през втората година майчинството да бъде равно на минималната заплата, както и преизчисляването на всички пенсии. Другите парламентарни групи се занимават с всичко друго, но не и с най-важните въпроси за хората. Виждате ежедневни задкулисни договорки, скандали, бой пред трибуната – нещо абсолютно недопустимо за българския парламент”, заяви Нинова.

   „Очертава се бюджетът да бъде антисоциален, 3% дефицит означава замразяване на всички доходи. Това беше една от причините да не продължим разговорите по покана на първия мандат”, уточни тя.

  И категорично заяви, че действията на „Възраждане" са екстремизъм.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha