Събота, 30 Септември 2023

Николай Стайков, АКФ: До дни ще има развитие по няколко политически сензитивни дела

Николай Стайков, АКФ: До дни ще има развитие по няколко политически сензитивни дела
Публикация   22:57     30 Май, 2023 /     akcent.bg   /     179

   „Освен един юридически конфликт между две спорещи страни, още тогава знаехме, че „Осемте джуджета“ не е просто един казус, а това е една мрежа за паралелно влияние върху съдебната система. Едно място, където се взимат решения и което среща хората с проблеми в съдебната система с хората, които имат възможности да ги решат.“

Това коментира по Euronews PrimeTime разследващият журналист и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков.

   Разместването на пластовете е много сериозно и всичко започна с опита за смяна на главния прокурор. За мен това се случи по същия начин, по който той беше назначен – неясно как от хора с невидимо влияние в системата. Според мен те са двама, не повече от трима, които са се уговорили кой ще бъде главният прокурор.

   Стайков коментира и интервюто с Любена Павлова, някогашна съпруга на бившия следовател Петьо Петров, известен с прякора Еврото, който е едно главните действащи лица в разследването на случая „Осемте джуджета“. 

   Той разказа, че първата покана към нея е била преди около 3 години, но тогава Павлова е имала колебания.

   „Явно сега дойде моментът. Очевидно е свързано със сътресенията и разместванията в съдебната система, които виждаме. Важното е да разберем какво реално се е случвало“, посочи Стайков.

   В интервюто, което предстои да бъде излъчено в цялост утре, 31 май, Павлова определя ситуацията в ресторанта „Осемте джуджета“ като „тържище за бъдеще“.

   „Това дали е ставало срещу пари, услуги или нещо друго, е въпрос, който предстои да се изяснява. Ценното е, че имаме информация на човек отвътре“, подчерта Стайков.

    Гешев стана политически неудобен. Трябваше да има определена жертва и това препятствие пред политическите процеси да бъде премахнато. Тук обаче не прецениха човека, защото Гешев не пожела да бъде единственият главен прокурор в новата история на Република България, който е сменен за непригодност, липса на качества и т.н.

   „В момента виждаме от три седмици насам пълна промяна на приоритетите (на прокуратурата – бел. ред.). Отварят се стари дела“, отбеляза Стайков и изреди случаите с „Барселонагейт“ и Авиоотряд 28. По думите му това няма как да не прилича на отмъщение срещу политици – „определени политици“.

   „Постоянно се появяват информации за нови свидетели и за нови отворени дела на трупчета. Мисля, че до няколко дни ще има развитие по няколко много сензитивни политически дела“, прогнозира Стайков.

   „Заради неработещите институции в България има работещи паралелни мрежи за корупция, които трябва да бъдат разследвани и ликвидирани от едни истински, обективни, почтени специалисти в съдебната система“, подчерта разследващият журналист.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още