Събота, 30 Септември 2023

ГЕРБ замразява преговорите с ПП-ДБ за формиране на правителство

ГЕРБ замразява преговорите с ПП-ДБ за формиране на правителство
Публикация   19:56     27 Май, 2023 /     akcent.bg   /     165

   ГЕРБ замразява преговорите с ПП-ДБ за кабинет след изтеклия вчера запис от Националния съвет на ПП. Това заяви Мария Габриел на извънреден брифинг на ГЕРБ след свикано по спешност по-рано днес заседание на Изпълнителната комисия на партията.

   "Дълго мълчах и се водех единствено от разума и грижата за държавата. Днес говорих с акад. Денков, уведомих първо него, а после е колегите си. Замразяваме преговорите. Всичко си има граници. Не мога да приема демокрация да се гради на базите на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаменталните принципи на републиката", каза Мария Габриел. 

   Проблемът е, че тук може да става дума за визия и начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики, подчерта тя.

   Според нея е неприемливо едно да се говори по време на преговори, а друго - навън. "Навън са лъжи! Изводът ми е, че вече и вътре те не могат да бъдат приемани сляпо за истина. С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП-ДБ смятам, че това е неприеммиво и към тях", каза тя.

   "Второ, неприемливо е дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и ние ги ценим, защото знаем, че когато отстояваш позицията си от самото начало, те те уважават. Но решенията се взимат единствено в България. България не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността", каза Мария Габриел. 

   По думите й, е неприемливо дори да се говори за политизация на администрацията. "Задавам си въпроси като: "Това ли е виждането как се правят избори? Ако е така, смятам, че българските граждани не заслужават такова отношение. Въпроси е и какво означава "ала-бала с президента" без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, аз не мога да участвам под каквато и да е форма", допълни Габриел.

   На този етап виждам, че експертно правителство продължава да има най-голяма подкрепа, но на мен ми е важно да има яснота по отношение ненарушаването на закона, неполитизирането на държавния апарат и службите, ясни гаранции за спазване на правомощията на институциите. Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите, каза още Мария Габриел.

   Томислав Дончев отбеляза, че ГЕРБ са направили всякакви компромиси. "Едно е компромис, обаче, друго е с твоя глас да позволиш във властта да бъде инсталиран войнстващ болшевизъм. Разбирам призива към компромис, никакъв компромис не е да подкрепиш едно управление с цел демонтаж на републиката. Има огромна разлика между саможертвата и самоубийството”, каза Дончев. 

   Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще направи предложение в парламента, да се закупят машини за избори от САЩ. "След като победихме два пъти подред, с машини и без, ще направим предложение парламентът да вземе решение, за да стане незабавно и бързо, поради важността да провеждаме честни избори, да купим същите машини, които са в САЩ - приемаме, че там е най-голямата демокрация. С тях да избегнем далаверата с машинния вот – "ала-балата", каза той.

   "Заговорихме за конституционно мнозинство. Въпросът е в начина, по който мислят, че се управлява държавата. Ние за две години нямаме хора в службите. Не се натискаме да ставаме министри. Затова говорим за експертно правителство. Чухте какво говорят за местните избори – с техен вътрешен министър да се проведат", добави Борисов. 

   Той посочи, че сега на дневен ред е въпросът с държавния бюджет. "Сега трябва незабавно да се отвори темата с бюджета, понеже сега няма мнозинство и не можахме да се разберем, освен за правната комисия, да решим удължаващ бюджет ли ще има, нов ли ще е, но не можем да оставим държавата в това състояние, ще е безотговорно", посочи лидерът на ГЕРБ.

   Относно записите от Радостин Василев, Борисов каза, че те не могат да ми повлияят на преговорите, още повече че той (Петков) каза, че са записани от българските специални служби. "Това е чист "Уотъргейт" - да записваш централата на политическа партия е най-тежко нарушение в една демокрация. Само че се оказа, че не е така, и това е подтекст, за да се разрушат службите, стотици офицери да бъдат махнати, това означава", обясни Борисов.

   Аз ден след ден обяснявах, че трябва да има правителство, таман ме разбраха, голямата част ме разбраха, че това е добро за България. Защо сега излязоха записите? Когато тръгнахме да правим правителство, излязоха записите. На разговорите ни досега те бяха съвсем добри хора, нито за момент не съм се поколебал или помислил, че това таят зад гърба ни, каза още Борисов.Коментари

  •     Кънев 

    Ако се пуликуват всички записи през последните петнадесет години,означава да замразим държавата за дълго време.Мястото за фабрикуване на всички компрометиращи материали,е едно.

Коментирай

   captcha

Прочети още