Събота, 30 Септември 2023

Финансовият експерт Бисер Манолов: 3% дефицит за тази година е мираж

Финансовият експерт Бисер Манолов: 3% дефицит за тази година е мираж
Публикация   07:24     27 Май, 2023 /     akcent.bg   /     180

   „До 10 юни юни ще има пари за всичко. Това е т.нар. Закон за удължаване на бюджета. След това, ако няма сформирано правителство, трябва да бъде удължен удължителният закон, което означава, че ще има пари. Ако не бъде удължен, тогава правителството ще работи само с приходите, които събира на месечна база. Ще има сътресения със сигурност, но ще им пари за пенсии. За други разходи не. Няма да може да бъде използван и този буфер от капиталовите сметки за инвестиции.“

   Това коментира в ефира на Euronews PrimeTime финансовият експерт Бисер Манолов. По неговите думи състоянието на пенсионната система е критично.

   Бюджетът на НОИ е около 20 млрд. и 50% от тези средства са набавени от преки данъци и такси. Имаме вече и тенденция на спад на инфлацията, която е един скрит данък, който всеки министър на финансите обожава. Със спада на инфлацията ще спаднат и приходите, но разходите вече са на неприлично, проблемно високо ниво. Този 3% дефицит е мираж. Тази година почти я изпуснахме.

Според Манолов от 2 години на практика имаме само бюджеети на служебните правителства, през които няма как да се прокарват политики.

Финансистът подчерта, че орязването на капиталовите разходи е нож с две остриета. По думите му с намаляването на инвестициите чрез капиталовите разходи ще спаднат и приходите в хазната.

   Вече се чувства забавянето. От вчера Германия е в техническа рецесия. Щом най-голямата европейска икономика показва симптомите на рецесия, това няма как да не се прехвърли и към нас. Може би към септември месец ще почувстваме това захлаждане в България и ще навлезем в рецесия.

   По думите на Манолов ЕЦБ копнее да види охлаждане на икономиките в Европа, но същевременно централните банки играят двойствена игра – с по-високите лихви забавят икономиката, но същевременно не престават да печатат пари.

   „А кой се възползва от това – правителствата. Техните разходи остават сравнително високи. Няма как да гасим огън с бензин. Ние охлаждаме корпоративното кредитиране, но все още стимулираме държавните разходи. Изключително неправилна политика“, посочи финансистът.

   Според него политиката на централните банки трябва бъде превантивна, а не реактивна.

   По думите на Манолов България ще бъде христоматиен пример за държава, която е изпуснала шанса си за влизане в еврозоната.

   „Ще имаме перманентно неизпълнение на критериите“, прогнозира той. Чрез членството в Еврозоната ще можем да изнесем политическия риск към Европа, каза още финансовият експерт.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha