Днес е : Понеделник, 5 Юни 2023

Германската икономика изпадна в рецесия

Публикация 25 May, 2023 / akcent.bg

   Германската икономика изпадна в рецесия, след като второ поредно тримесечие бе отчетен спад на брутния вътрешен продукт. 

   Според официални данни на националната статическа агенция най-голямата европейска икономика се е свила с 0,3% през първите три месеца на 2023 г. Преди това през последните три месеца на 2022 г. БВП на Германия се сви с 0,5%.

   Германия, която отдавна е силно зависима от вноса на енергия от Русия, е особено уязвима след руската военна инвазия в Украйна. Причинената висока инфлация е било усетено особено силно от потребителите през първото тримесечие на 2023 г. и те са ограничили разходите си за стоки като храна и дрехи, посочват анализатори.

   Спадът на БВП в Германия през първото тримесечие на 2023 г. се случи, след като първоначалната прогноза бе за нула процента растеж и надежда за избягване на рецесията.

   Изпадането на германската икономика в рецесия е особено обезпокоително за българския бизнес, тъй като Германия е основен търговски партньор на България.

   Към този момент обаче рецесията е по-слаба от някои ранни прогнози, благодарение на мекото зимно време и облекчаването на проблемите във веригата за доставки след ковид-пандемията", коментира Карстен Бржески, ръководител на отдел "Макро" в банка ING. Към момента показателите предполагат, че спадът на германската икономика ще продължи да бъде също толкова слаб и през второто тримесечие на 2023 г.

   Последната рецесия в Германия настъпи, когато пандемията от Covid обхвана Европа в началото на 2020 г. и накара правителствата ефективно да затворят големи части от икономиката.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама