Днес е : Понеделник, 5 Юни 2023

Близо 200 ученици обещаха на Александър Сано да отидат на оперно представление, за да се снимат с него.

Публикация 23 May, 2023 / Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ

Ученици от 6 и 7 клас на 13 русенски училища слушаха и коментирха с популярния артист наркотиците и фаталните последствия от употребата им

  Това, че свързаният с Русе популярен актьор Александър Сано е харесван от учениците в 6-ти и 7-ми клас на 13 русенски училища, доказа организираната и проведена среща от Инициатива "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата" в зала "Европа" на Доходното здание.

   Част от театралния състав към СУ с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" въведоха присъстващите повече от 200 ученици в актуалната тема за употребата и злоупотребата с наркотични вещества.

  Естествено, появата на Александър Сано на сцената предизвика бурни ръкопляскания. Споделените от актьора преживявания от неговите тийнейджърски години  накараха присъстващите да слушат с интерес разказа му за времето в Русе.

   Актьорът пресъздаде емоционално и желанието си да впечатли дъщеря си с европейския облик и забележителности на града, където е израснал. Но онова, което се запечата в съзнанието на присъстващите бе разказът за една снимка, която Сано показвал на дъщеря си. На нея той е бил със свои съученици, част от които обаче отдавна не са между живите заради наркозависимостта им.

   Затрогващият разказ притаи дъха на присъстващте и ги потопи в размисли и въпроси за употребата на наркотици от техни съученици.

  Сано обърна внимание върху възможностите да не се достига до този опасен порок, като препоръча смислено ангажиране на свободното време в спортуване, в културни развлечения.

  Актьорът изрази своето убеждение, че досегът с културата- посещения на театър, опера и други такива събития облагородяват характера на младите и им помагат да не залитат в съмнителни постъпки.  Самият той като ученик е пял в хора на момчетата.

  В импровизирана анкета голямата част от децата показаха, че имат познания за наркотичните вещества, че знаят кой в класа им или в училището, където учат, употребяват и/или злоупотребяват. Дори и учителите знаели кои са тези ученици.

   В защита на педагозите учителката им обясни, че проблемът не се простира само до училище, а и до родителите, които рядко съдействат в подобни случаи.

     Запомнящата се среща стана възможна благодарение на участниците в Инициативата - Регионалното управление по образованието, Общинският младежки дом, УМБАЛ "Медика". Доброволци от БЧК подсигуриха и подариха на всички ключодържатели с логото на "Инициативата".

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама