Четвъртък, 29 Февруари 2024

Какво вълнува русенските депутати и навреме ли задават към министрите въпроси?

Какво вълнува русенските депутати и навреме ли задават към министрите въпроси?
Публикация   17:49     17 Май, 2023 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     351

Между популизма и публичната изява- стил на представяне или липса на прафесионализъм и компетентност

  Когато държавата се тресе от абсурдни конфликти, когато гражданите и институциите очакват решение на жизнено важни проблеми като приемане на бюджет за 2023 г., на Плана за възстановяване, намиране на реални лостове и механизми за нормализиране на инфлационните процеси и цените, депутати от 19-ти МИР, представляващи русенски избиратели се активизираха с въпроси към министри от ресорните им комисии, отговорите на които, за съжаление са известни на публиката. Кои отскоро, които- отдавна.

  Тази активност по никое време би била разбираема, ако не се случва по време, когато се очаква избор на редовен кабинет. А ако въпросните депутати знаят, че такова няма да има и ще има отново предсрочни избори, тогава съвсем тези питания са безсмислени..

  Но в биографиите си ще запишат активност, друг е въпросът дали има ефективност...

  Но какво имам предвид"

  До момента няма подписано споразумение с румънското правителство за изграждане на втори мост над река Дунав при Русе. Това стана ясно след отправен въпрос от народния представител Мартин Димитров към служебния транспортен министър Христо Алексиев. “Разчитам, че с включването в процеса на Европейската комисия, ще се получи по-бързо развитие”, каза в интервю за Дарик радио Мартин Димитров.

  Не е ясно кое е продиктувало това питане г-н Димитров, но определено повечето русенци, които се интеерсуват от темата отдавна знаят, че втори мост при Русе ще има само и единствено, когато румънската страна пожелае. Както и когато има редовно правителство, с което да преговаря.

   Днес по време на парламентарен контрол зададох въпроси към министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков относно проекта за автомагистрала Русе-Велико Търново, свързани със започването и сроковете за строителство. Това написа на 12.05 най-младият депутат в най-новия парламент Георги Кръстев ГЕРБ.

   Регионалният министър е опровергал,явно, твърдения от няколко дни преди това питане, че се отгала с половин година, както и че финансиране ще се търси. Неясно защо обаче, в проектобюджетът на държавата, изготвен настоящото правителство, към което принадлежи и настоящия регионален министър, са посочени 576 млн. лв. са заложени за продължаване на строителните дейности по изграждане на магистрала „Хемус“ и пътя „Видин-Ботевград“. Без да има и намек за строителство на магистралата Русе- В. Търново.

   След като поканих министъра на Регионалното развитие и благоустройството г-н Шишков да се запознае с проблемите около ремонта на водопровода в Русе, той прие поканата и лично се ангажира с решаването на въпроса. Ще проведе срещи с ВиК фирмата и Община Русе и ще настоява за по-добър контрол над ремонтните работи, базирано на предложенията ми.

   Това написа на 11 май във фейсбук страницата си депутатът Иван Белчев, излъчен от ПП-ДБ в Русе и познат преди всичко като градски екоактивист. 

  Акцент.БГ провери първо чрез областна администрация, след това и в регионалното министерство графикът на министър Шишков за следващите 20 дни. В програмата му посещение на Русе НЯМА.

   Това, че министърът е обещал нещо на Белчев, определено няма никаква тежест и никакъв смисъл предвид, че преди месец същият министър е назначил управителят на ВиК Русе след конкурс и със сигурност е добре запознат с развитието и изпълнението на ВиК проекта.

Да не говорим, че ВиК управителят Милев достатэчно пъти пред камерите по време на сесии на общинския съвет е обяснявал и разяснявал ситуацията с изпълнението на тази мащабна инвестиция в града на европейски средства.

   Впрочем, не е изненадващо подобен род питане от страна на Белчев, след като в миналия парламент също зададе твърде популистки въпрос, свързан с такса "Дунав мост".

  За други народни представители нямам информация да са занимавали министри с въпроси, които са сметнали за навременни и са видели смисъл да бъдат задавани.

   Активността на г-жа Десислава Атанасова ГЕРБ определено се забелязва ежедневно от телевизора.

   ДПС депутатът Ализан Яхова  отправи на 3 май съвсем прагматичен въпрос към служебния земеделски министър Гечев за начина и размера на компенсациите от ЕК и българското съфинансиране- как ще се извърши, дали ще е на декар....

   Явно когато си търсиш активност, питаш за неща, отговорите на които отдавна са дадени, но просто ти сега откриваш топлата вода. По- простичко казано, елементарен популизъм, който явно продължава да витае в мозъците на народните ни представители.

   Няма как в случая да не похвалим госпожите Атанасова и Якова, явно жените имат по-добър нюх към живия живот... Или просто играят по-честно спрямо избирателите си.

  Не че повдигнатите теми не са важни, но със сигурност не е точно сега времето, както и хората, да дават правилните отговори.

   Би било интересно какво са споделили русенци по време на приемните на русенските депутати и как те ще им решат проблемите, изискващи законови решения.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha