Четвъртък, 30 Май 2024

На 17 май всяка година отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията

На 17 май всяка година отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията

   На 17 май за петнадесета поредна година отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Инициативата е на Световната лига по хипертония. Целта е да се повиши информираността на хората за заболяването и за ролята на превенцията, своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане. Тази година се поставя акцент върху предсърдното мъждене като най-често и най-рисково ритъмно нарушение в резултат на артериална хипертония.

   Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

   Тъй като първоначалните симптоми на хипертонията са съвсем леки, често заболяването се диагностицира едва в напреднал стадий, когато са нанесени тежки и трайни увреди на организма.
Стресът, неправилното хранене и недостатъчното движение са основните фактори за повишаването на кръвното налягане.

  Статистиката показва, че пада и долната възрастова граница на хипертонията и вече има регистрирани случаи на деца с това заболяване. Това налага обществото все по-ясно да осъзнае ролята на рисковите фактори като наднормено тегло, прекомерната употреба на сол, системна употреба на алкохол и намалена двигателна активност.

  Промените в хранителния режим и начина на живот могат да намалят риска от здравни усложнения.

Тагове : хипертония , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha