Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

Спиналните хирурзи ще поискат промяна на клиничните пътеки и реимбурсация на имплантите

Публикация 12 May, 2023 / akcent.bg

    Над 100 водещи специалисти от България и Европа се включиха в Четвъртата международна конференция по спинална хирургия. Събитието се провежда за първи път в Русе, като то е организирано от лечебни заведения „Медика“, Русенския университет „Ангел Кънчев“, Българската асоциация на спиналните хирурзи и Българската ортопедична и травматологична асоциация..

   Акцент на събитието тази година са възстановяването на сагиталния баланс при заболявания на гръбначния стълб при деца и възрастни пациенти.

   Специалисти в областта на спиналната хирургия ще поискат промяна в реимбурсацията на имплантите в ортопедията и увеличение на дните по клиничните пътеки. Това каза по време на откриването на Четвъртата международна конференция по спинална хирургия, проф. д-р Стефан Станчев – началник на отделение по Ортопедия, травматология и спинална хирургия на УМБАЛ „МЕДИКА  РУСЕ“ и председател на Българската асоциация на спиналните хирурзи. Домакини на събитието, което тази година се провежда за първи път в Русе, са Българската асоциация на спиналните хирурзи, Лечебни заведения „МЕДИКА“, Русенски университет „Ангел Кънчев и Българската ортопедична и травматологична асоциация.

    Лечебни заведения „МЕДИКА“ работят в изключително добро партньорство с Русенски университет „Ангел Кънчев“, който е известен с традиции в инженерните специалности. Болницата ще разчита на тяхна методична подкрепа и с помощта на разработките на университета в областта на 3D технологиите и тяхното приложение.

   Пълна подкрепа в това начинание гарантира ректорът на висшето учебно заведение академик Христо Белоев. „Радвам се, че за пореден път сме съорганизатори на медицинска конференция заедно с Лечебни заведения „МЕДИКА“ и съм изключително щастлив от това. Нашето сътрудничество ясно показва широкия спектър от направления, в които се работи в болницата. Приемаме радушно идеята Русе да стане център за спинална хирургия, тъй като ние имаме специалности, с които можем да сме полезни. Тук има нови възможности, които вярвам, че ще продължим да реализираме за в бъдеще“.

   Особен интерес предизвиква и представянето на нови насоки в 3D хирургичната рeалност, като част от бъдещата роботизирана хирургия. По време на форума ще бъде демонстрирана и нова триизмерна технология, улесняваща хирургичните интервенции на гръбначния стълб. Тя се базира на специални маркери и 3D холограмни модели на костите на пациента за да навигира хирурга да изпълни своя предоперативен план. Събитието цели да предостави на лекарите възможност да обсъдят новостите в тази сложна и високорискова субспециалност на ортопедията и неврохирургията, чрез което да предостави по-съвременно и качествено лечение на пациентите.

                                             

   Сред гостите бяха зам. областният управител на област Русе Детелина Ачева, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев, както и представители на местната и държавна власт от региона. Домакини на международната конференция са административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова, управителят на Университетска болница „Медика-Русе“ д-р Ивелин Йоцов, д-р Панайот Панайотов и проф. Стефан Станчев.

                                                   

   В рамките на събитието бе спомената и идеята Русе да се утвърди като водещ център в страната за провеждането на подобни национални и международни семинари, целящи развитието на медицината.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама