Вторник, 26 Септември 2023

Финансовият министър на САЩ предупреди за опасност за икономиката

Финансовият министър на САЩ предупреди за опасност за икономиката
Публикация   06:34     12 Май, 2023 /     akcent.bg   /     173

   Да се доведат преговорите за американския дълг до краен предел е опасно за икономиката, предупреди американският министър на финансите Джанет Йелън, цитирана от БТА. В момента Демократите и Републиканците в Конгреса не успяват да се споразумеят за повишаване на тавана на държавния дълг. Ако патовата ситуация продължи твърде дълго, може да доведе до дефолт на САЩ през лятото. Това би било своеобразен прецедент. Самият факт, че подобна ситуация не се взема насериозно, „може също да доведе до значителни икономически разходи”, предупреди Йелън на конференция в Япония, където от днес до 13 май се провежда среща на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7.

   „Както вече разбрахме през 2011 г., обикновена заплаха за несъстоятелност може да доведе до спадане на кредитния рейтинг и доверието на потребителите с повишаване на лихвите по кредитите”, добави министърът.

   Евентуален дефолт би причинил „икономическа и финансова катастрофа” в САЩ, която ще има последици в световен план, каза още Йелън, присъединявайки се към подобни изявления от Белия дом през последните дни.

   Няколко часа преди изказването ѝ, Доналд Тръмп, който се бори за преизбиране на президентския пост през 2024 г., призова Републиканците в Конгреса да гласуват за дефолт, освен ако не получат „мащабни” бюджетни съкращения от Демократите.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha