,,Мет Гала,,- броим часовете до старта на най-бляскавото модно събитие

,,Мет Гала,,- броим часовете до старта на най-бляскавото модно събитие
Публикация   30 Апр, 2023   /     akcent.bg   /     334

   Часове ни делят от най-престижното и очаквано събитие в света на модата „Мет Гала”, което тази година е посветено на модната икона Карл Лагерфелд. Предстои бляскава вечер, която за пореден път ще покаже важността на модата като изкуство. Вечер, за която дизайнерите подготвят тоалетите на гостите с месеци, а шума около събитието не стихва  много дълго след грандиозния бал.

   Наричано „Оскарите на източното крайбрежие“ от New York Times, събитието привлича милиони погледи със своите зашеметяващи дизайни, легендарни интервюта на червения килим и изключителна сила на звездите. „Мет Гала“ е своеобразно празненство на лукса, красотата и екстравагантността, придружаващи годишната изложба на Института по костюми. Събитието, което по традиция се провежда в първия понеделник от месец май, ни доказва влиянието на модата и нейните безкрайни хоризонтиТемата тази година е „Карл Лагерфелд: Линия на красотата” - почит към бившия креативен директор на Chanel, който почина през февруари 2019 г. , но остана в историята като един от най-запомнящите се и гениални хора.

   Ето и всичко, което трябва да знаете за най-голямата вечер на модата.

   Какво е „Мет Гала”

Официално вечерта е бенефисът на Института за костюми на музея "Метрополитън". Събитието се провежда всяка година в първия понеделник на май, за да събере пари за модното крило на музея. Миналата година музеят набра 17,4 милиона долара за изложбата. Билетите за партито започват от $50 000, а списъкът с гости само с покани се контролира стриктно от главния редактор на Vogue Ана Уинтур.

Освен специална покана от „Мет Гала“, знаменитостите могат да получат покана и от известни модни къщи, които запазват маси, чиито гости трябва да бъдат облечени от марката.

Обществената страна на вечерта е запазената марка на събитието, която се случва на територията на стълбите на музея, където гостите дефилират демонстрирайки  своите авангардни модни решения, преди да се отправят вътре, където пресата, телефоните и социалните медии са строго забранени.

            Каква е историята на събитието

Първата гала вечер се провежда през 1948 година, организирана от модната публицистка Елинор Ламберт, тогава тя е посветена на новосъздадения Институт по костюми на музея на изкуството „Метрополитън“ в Ню Йорк с цел да се стимулира висшето общество в Ню Йорк да направи дарение за него.  Стойноста на билета тогава е била 50 долара.

До 1971 година събитието се провежда на места като Уолдорф-Астория, Сентръл парк и Рейнбол Рум. Но истинският блясък на вечерта, с което я познаваме и днес, идва през 1972 година, когато Даяна Вриланд - бивш главен редактор на Vogue, става консултант на Института. Тя умело успява да ориентира събитието към светските среди и да ангажира нашумелите знаменитости и известни личности от сферата на модата, музиката, филмовото изкуство, спорта, политиката и бизнеса.

              Каква е темата

Met Gala празнува откриването на годишната изложба на Института за костюми и дрескодът на вечерта обикновено съответства на темата на Института. Тазгодишната изложба „Карл Лагерфелд: Линия на красотата“ разглежда живота и работата на покойния Карл Лагерфелд, дългогодишен дизайнер на Chanel.

    Гостите на Met Gala 2023 са инструктирани да се обличат „в чест на Карл“. Феновете могат да очакват да видят много от дизайните на Лагерфелд на килима, заедно с почит към другите модни къщи, за които Лагерфелд помогна да оформят: Balmain, Fendi, Chloé и други.

 
Тагове : Мет Гала ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha