Вторник, 26 Септември 2023

Кирил Петков: Ще говорим с ГЕРБ само за наше правителство на малцинството

Кирил Петков: Ще говорим с ГЕРБ само за наше правителство на малцинството
Публикация   18:57     23 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     145

Уважавам Николай Събев, каза той за бившия министър на транспорта в правителството на ПП

    Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков даде да се разбере, че групата на ПП-ДБ е готова да преговаря с ГЕРБ-СДС за политики, но те ще са за евентуално правителство, съставено с втория мандат.

   ПП-ДБ са втора сила в парламента и президентът е длъжен да връчи на тях втори мандат за съставяне на кабинет, след като ГЕРБ-СДС не успеят с първия.

   "В условията на първия мандат сме, където ГЕРБ трябва да вземат своето решение. Могат да говорят с ДПС. И България се връща към същите схеми през годините. Могат да говорят с нас. И това има своите ограничения. Разбирам, че са трудни разговорите. Ако те все пак решат да видят какво правителство на малцинството ние ще направим, тук може да се влезе в разговор за политики. Не бих дал празен чек на никой. Предполагам, и те не искат да ни дадат".

   Това каза Кирил Петков в "На фокус с Лора Крумова".

   "Ние сме готови да предложим решения, но не искаме да иззимаме инициативата на първата политическа сила. Зависи от тях да ни поканят на разговори. Ще се отзовем. Ние през цялото време сме казвали, че по политики сме готови да се срещнем във всеки един момент.

   Важното е дали ще можем да свършим определена работа за определено време, а не дали се харесваме.

Това не е някакъв инат. 620 000 човека гласуваха на едни наши обещания и ние искаме да вкараме стандарт в политиката, че това, което обещаваме, ще го изпълним.

   Нямаме пречка да влезем в разговор какво едно наше правителство би изпълнило. Не трябва да се чака нищо", коментира още Петков.

   "Ще бъде ужасно трудно едно правителство на малцинството. Но също осъзнаваме, че са толкова големи националните приоритети, толкова е голяма тежестта на държавата, че е само въпрос на отговорност да се направи тази стъпка. Мен не ме е страх, че ще бъдем свалени след още някой месец, ако се направи такова правителство", заяви Петков.

   На скрити игри няма да си играем. Ще си играем с ясни прозрачни политики и мандати на хора.

Това разделяне на изпълнителна власт и контрола на изпълнителната власт не ни притеснява, защото няма задкулисие при нас", категоричен е Петков.

   "Ние сме една доста голяма група - 6 партии - направени от свободни хора, които могат да комуникират. И накрая излизаме с обща, координирана, цялостна позиция. Никой не ти нарежда, никой не ти казва. Знаем, че съединението прави силата. Така е в нашата група.

   Уважавам Николай Събев, каза той за бившия министър на транспорта в правителството на ПП, които призова ръководството на партията да подаде оставка. Всеки от нас получи разочарование от изборния резултат. Видяхме се след това. Хубавото е, когато си със свестни хора, че вървим напред заедно. Няма нито разцепление, нито някаква различна посока", обясни Петков.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha