Неделя, 14 Април 2024

Заради социалните помощи Европа остава без работна ръка

Заради социалните помощи Европа остава без работна ръка
Публикация   21:23     20 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     309

   Европа остава без работна ръка, а като основни причини анализаторите сочат застаряващото население и щедрите социални системи, които създадоха трето поколение безработни на държавни помощи. През последните десет години в ЕС влязоха милиони мигранти от Африка и Азия, но това не подобри състоянието на трудовия пазар. И затова Стара Европа продължава да разчита на свежите попълнения от Източна Европа, най-вече – в здравеопазването, социалния патронаж, строителството и селското стопанство.

   Италианският министър на труда Елвира Калдероне обяви тази седмица, че страната е изправена пред сериозен недостиг на работна ръка от около 1 милион души, защото все повече хора излизат от трудовия пазар, тъй като се пенсионират, а техни заместници не се намират. Според Калдероне най-важната цел на правителството е   да накара всеки италианец да работи.

   Това обаче се оказва невъзможно, колкото и щедри да са държавните стимули.

   Италианската Асоциация на туристическата индустрия посочва, че секторът продължава да е особено сериозно засегнат от този недостиг. Големият проблем е, че квалифицирани кадри няма, е неквалифицираните не желаят да работят.

В селското стопанство положението е още по-тежко, а за събирането на реколтата през лятото и есента са нужни поне още 100 000 души. За да бъде решен този проблем, правителството обсъжда пакет от неотложни мерки, които ще дадат резултат… най-рано след няколко години.

В Германия ситуацията е още по-плашеща. Според ново проучване на Германския икономически институт през 2022 г. недостигът на квалифицирани работници е достигнал рекордни размери и в момента

на трудовия пазар липсват над 630 000 квалифицирани работници.

Сред най-засегнатите сектори са здравеопазването, социалните услуги, образованието, строителството, архитектурата, геодезията и строителните технологии, където шест от всеки десет свободни работни места са свободни.

Не по-малък брой работници са необходими и за места, където не се иска специална квалификация. Например, грижата за възрастни хора в Германия се крепи на работниците мигранти, защото

   690 000 от заетите в този сектор са чужденци.

   Предишният канцлер Ангела Меркел вярваше, поне за известно време имигрантите ще са глътка свеж въздух за германската икономика. Тези надежди обаче не се сбъднаха, а и по принцип не може да се разчита мигрантският наплив да е постоянен спасителен пояс. Причините са много – невладеене на език, липса на умения, трудно адаптиране към новата среда и т.н  Онези обаче, които искат да се адаптират и да работят, вече са наети.

    Само по време на голямата мигрантска криза през 2015 г. бяха подадени над 1.25 млн. искания за убежище в ЕС.

   През годините броят им намаля и през 2021 г. броят на исканията спадна на около 632 300 молби.

   През 2022 г. година притокът от мигранти рязко се увеличи, като тази тенденция продължава и през тази година. В същото време, заради руската инвазия в Украйна, Европа прие най-големия брой бягащи от военен конфликт след Втората световна война. И още – преди войната светът бе в икономически ступор заради пандемията, а след нашествието пламна енергийната криза…

   Всички тези обстоятелства натовариха до крайност социалните системи в европейските страни. Но не са причина да забравяме, че няколко европейски държави отглеждат вече трето поколение безработни, разчитащи на социални помощи.

   Стотици хиляди хора в Европа цял живот са се възползвали от едно от най-големите блага на цивилизацията – социалната държава, за да си почиват. Сега обаче стана ясно, че тази социална държава трябва да постави някакъв предел на толерантност.

   Съвсем очевидно е, че моделът „Да прецакаш системата“ не е измислен в България, въпреки че се прилага много успешно. Дори в най-високо развитите западноевропейски държави, част от населението в активна възраст се скатава от работа и живее на гърба на системата.

   Явно е дошъл момента за крайни непопулистки мерки, като например спиране на социалните помощи на здрави и прави хора, които могат да си намерят работа, но не искат. Колкото и да бягаме от езика на омразата и политнекоректните епитети, крайно време е отглеждането на лентяи и хрантутници да бъде забранено със закон. Защо нищо социално няма в това, докато те си почиват, други да работят, за да им покрият помощите с данъците си.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още