Понеделник, 2 Октомври 2023

Изборно и неизборно дередже

Изборно и неизборно дередже
Публикация   17:00     30 Март, 2023 /     Григор Лилов, Фейсбук   /     190
    Последното горещо социологическо проучване на „Алфа Рсърч” е забележително.
 
   За разлика от социологическото цунами, което ни залива, то като бяла лястовица показва резултат, който другите се пазят да споменават като опарени от огън.
 
  Резултатът е само 39% твърдо заявили, че ще гласуват!
И 49% категорични в мнението си, че за нищо на света няма да отидат до урните. И още 12%, които по всяка вероятност няма да отидат. Т.е. в най-добрия, най-отптимистичния случай активността ще бъде като на предишните избори.
 
   Какво означава такава ниска активност?
*** Означава, че за двете водещи формации ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ реално се очаква да получат само по 10% от гласовете на целия електорат, на народа ни.
*** Означава, че ДПС също е загубило електорат и за него ще гласуват само 5.2% от избирателите.
*** Означава, че „страховития възход” на „Възраждане” според медии, социолози, експерти - с подобни очаквани проценти на ДПС се измерва с равнище на само един човек на всеки 20 пълнолетни граждани на България. Само 1 на всеки 20.
*** Означава, че БСП вероятно ще се пребори за около 3.2% от гласовете на всички избиратели.
*** Означава, че останалите формации – претенденти да влязат в парламента са под и малко над 1% от доверието на избирателите.
Да напомня, че при активността от 34.8% на втория тур на президентските избори през 2021 г. Румен Радев фактически бе избран с гласовете на 23,2% от народа. Интересно е какво би показало сега едно социологическо проучване с въпрос дали хората биха гласували за Румен Радев като президент. Резултатите надали биха били по-високи, отколкото на двете водещи партийни формации у нас.
***** И ДЕРЕДЖЕТО НА МИСЛЕНОТО *****
 
   Интересна е и динамиката за оценка на ползите от членство в ЕС в личен план.
Изумен съм от тоталното невежество на хората. От трите отговора – „спечелих”, „не ми се отрази съществено”, „загубих” цели 73% са на мнение, че „не ми се е отразило съществено”.
 
   Господи! Сякаш не карат колите си по магистралите ни, сякаш не се возят в европейски вагони, сякаш децата и внучетата – ученици не получават стипендии, сякаш не ползват водоснабдяване и канализации, сякаш не пътуват свободно в чужбина, сякаш не гастарбайстват в същата чужбина, сякаш блоковете им, в които живеят, не са санирани, сякаш не се преглеждат на модерни апаратури в болниците, сякаш не знаят какво е метро, сякаш…
 
  Абе, хора, тези неща са част от бита ви - не са даденост, паднала от небето и която да си я има открай време!
А после ревем, че България е на такова дередже. И ще ревем, докато България изчезне въобще, понеже дереджето не е толкова на България, а на мисленето на българите.
  
Тагове : избори ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още