Днес е : Неделя, 28 Май 2023

2,6 млн. лв. отпусна държавата за изграждането на спортна зала с басейн в кв. „Дружба“

Публикация 24 Mar, 2023 / akcent.bg

   Министерският съвет одобри трансфера на 2 665 500 лв. към Община Русе за изграждане на спортна зала с басейн в двора на СУ "Васил Левски" в кв. Дружба. С постановление 41 от този месец правителството пренасочи средствата, които през декември 2021 г. отпусна за ремонт на инфраструктурата и осигуряване на експлоатационна годност на Летище Русе.

    „Това е поредната подкрепа на държавата по важен за Русе въпрос, защото в кварталите „Дружба“ и „Чародейка“, където е концентрирана голяма част от населението, няма друго спортно съоръжение. Когато започна проектът, планирахме ежегодно да заделяме суми за реализирането му, но в настоящата ситуация се надявам да направим решителни крачки по-бързо“, обясни кметът Пенчо Милков.

   Изграждането на спортната зала с басейн започна през 2020 г., но бе спряно, след като фирмата строител бе обявена в несъстоятелност във време на нарастваща инфлация и рязко поскъпване на строителните материали.

   Заедно с 1,2 млн. лв. целева субсидия, сумата, която Общината осигурява тази година за обекта, става 3,8 млн. лв. Общата стойност съгласно актуалните цени е 5,5 млн. лв., като половин милион е вече изразходван.

   „Това означава, че остава осигуряването на малко повече от 1 млн. лв., което е напълно възможен разход за общината“, обясни Милков.

   Наред с това Община Русе е подготвила техническото задание за избор на нов изпълнител и обявяването на обществената поръчка предстои в най-кратки срокове.

   След сключването на договор с „Еърпорт Русе“ ООД, което вече реализира първите стъпки от инвестиционната си програма за летището, се предвиждаше отпуснатите 2,6 млн. лв. да бъдат върнати на държавата. С усилията на кмета Пенчо Милков обаче, те не са „загубени“, а се пренасочват към другия важен за общността проект.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама