Заловени крадци и незаконна дървесина при специализираната акция на полицията в Русенско

Заловени крадци и незаконна дървесина при специализираната акция на полицията в Русенско
Публикация   24 Март, 2023   /     akcent.bg   /     244

    На 23 март 2023 г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Русе, се проведе специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, осигуряване на добър обществен ред, пътна безопасност, превенция на нарушенията на изборното законодателство и други незаконни деяния.  

   Полицейските действия се осъществиха от екипи на русенската областна дирекция от 6-те районни управления, секторите "Противодействие на криминалната престъпност", "Противодействие на икономическата престъпност", "Специални тактически действия", отдел "Разследване", съвместно със служители на Зоналното жандармерийско звено. Извършени бяха и съвместни проверки с представители на РДГ - Русе. 

   Операцията бе проведена в изпълнение на заповед на главния секретар на МВР във връзка с разпореждане на министъра на вътрешните работи за активни действия по един от основните приоритети на МВР - повишаване на сигурността в населените места, осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони и квартали и по-ефективно противодействие на престъпността.

                   Обобощени данни: В хода на операцията са проверени 375 лица и 276 МПС. Задържани са четирима и е издирено едно лице. За различни констатирани нарушения са съставени 81 акта. 8 са съставените предупредителни протоколи по ЗМВР. Инспектирани са 17 пункта за черни и цветни метали, 13 заложни къщи, 8 автоморги, сервизи и депа, 18 питейни и увеселителни заведения и 29 търговски обекти. Регистрирани са 8 престъпления. Образувани са 2 досъдебни и едно бързо производство, както и преписки.

       По-характерни случаи:

В хода на провежданата операция служители на Първо РУ са установили и задържали русенец на 19 г., във връзка с постъпили сигнали за извършени кражби в гр. Русе. Престъпленията са заявени през този месец: на 15 - 16 март, извършени кражби от междуетажни площадки в блок на бул. Съединение, съответно на маратонки „Nike“ на стойност около 190 лв и на други спортни обувки от същата марка на стойност за около 160 лв.; а в периода от 13 до 17 март - взлом и кражба от помещение на междуетажна площадка в блок на ул.  Генерал Гурко, откъдето са отнети професионална прахосмукачка и шлайф машина, на обща стойност за 600 лв. По тези престъпления се водят преписки по описа на Първо РУ. Работата по разследването на престъпната дейност на лицето продължава, като се изяснява съпричастността му и към други подобни сигнали за посегателства, регистрирани в различни части на града.  

   При акцията от служители на Първо РУ е установен и 49-годишен мъж, автор на общо 4 поредни кражби от магазин на известна търговска верига, намиращ се в Русе. Деянията са заявени като извършени в периода от 13 до 22 февруари т.г., като мъжът е напускал магазина с незаплатени стоки на обща стойност за близо 500 лева. По регистрираните престъпления се водят преписки по описа на Първо РУ и работата по тях продължава.

   Полицаи от Първо РУ са заловили и 32-годишен русенец, за който след провеждани оперативно-издирвателни мероприятия от криминалистите са събрани данни, че е извършил кражба на спортното оборудване (две рекламни пана, покривало и допълнителната дунапренена покривка на скочище за висок скок) от Градския стадион в Русе. Като щета от тази кражба е заявена сумата от 7 хиляди лева. По случая се води досъдебно производство по описа на Първо РУ. Вещите, станали предмет на посегателството, са открити от полицаите и предстои да бъдат върнати на спортния комплекс. Работата по изясняване на престъпната дейност на 32-годишния продължава, както и тази по досъдебното производство.

   Служители на РУ – Две могили, в хода на специализираната полицейска операция,  са извършили действия, във връзка с получен вчера сигнал за извършена кражба на златни накити – 2бр. пръстени, 1бр. синджирче и 1бр. гривна на стойност 1500 лв. от частен дом в с. Бъзовец. В имота било проникнато през отворен прозорец на приземен етаж, а накитите са били поставени на шкаф в една от стаите. Установено е, че извършител на престъплението е малолетно момче от селото. Вещите са открити и върнати на собственика им. Води се преписка по случая, по описа на РУ Две могили. 

   Служители на РУ – Бяла в хода на акцията вчера са извършили съвместни проверки със служители на РДГ – Русе, при които в два имота в с. Долна Студена са установили незаконна дървесина - съхранявани дърва за огрев, без контролни горски марки и без превозни билети. По случаите се започват преписки по описа на РУ – Бяла за престъпление по чл.235 от НК.

   По време на проверките на територията на РУ – Бяла, служители от група „Криминална полиция“ на районното управление, съвместно със служители на Митница – Русе, в имот в с. Обретеник са установили около 280 литра алкохол без бандерол. По случая ще бъде образувана проверка и регистрирана преписка по описа на РУ – Бяла, за престъпление по чл.234 от НК.

   Беленските полицаи са работили и по изясняването на още един сигнал за престъпление, постъпил вчера в районното управление - за извършена кражба на пари от кластна стая в учебно заведение в града. Сумата е била 60 лева, собственост на 13-годишна ученичка, а като извършител на деянието е установено момиче на 14 г. Парите са възстановени на потърпевшата. По случая е образувана преписка по описа на РУ – Бяла, за престъпление по чл.194 от НК.

        В хода на провежданата специализирана операция вчера, служителите на Второ РУ са установили извършителите на три кражби. Двама мъже на 30 и 35 години са уличени в извършването на кражба за 7 хиляди лева от микробус в Русе. За престъплението е било заявено на 17 март т.г., когато русенец е информирал полицията, че същия ден около 17 часа е отишъл до товарното превозно средство /негова собственост, с марка "Мерцедес"/, паркирано пред блока, в който живее и установил, че от него липсват 2 броя кларинети, цифров фотоапарат и гидория на обща стойност за около 7000 лв. По случая се води преписка във Второ РУ, с оглед извършено престъпление по чл. 194, ал. 1 от НК. От служителите на Второ РУ е установен и извършител /19 г./ на две кражби от подземни гаражи в Русе. В единия случай деянието е заявено като извършено за времето от 6 до 13 март т.г. От гаражна клетка в подземен паркинг на адрес на ул. Рига са били отнети  две каски за мотор, ключ за скутер и дистанционно устройство, на обща стойност за около 1500 лева. В другия случай, заявен в полицията на 11 март, от гараж на същия адрес са откраднати моторен храсторез и ножица за арматура, на стойност около 200 лв, като в помещението е било проникнато през направен отвор между вратата и тавана над нея. По двата случая се водят преписки по описа на Второ РУ.         

   На територията на РУ – Ветово, вчера в хода на провежданата специализирана полицейска операция за противодействие а конвенционалната престъпност, служители от районното управление също са извършили проверки съвместно с представители на РДГ-Русе, при които на три частни адреса в гр. Сеново са установени съхранявани количества дървесина, без наличие на контролна горска марка, без превозен билет и без необходимите документи. Откритите количества са били дърва за огрев от видовете – цер, липа, топола и орех. По случаите са образувани преписки за престъпления по чл. 235, ал.2 от НК.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още