Четвъртък, 29 Февруари 2024

Мартин Димитров- ДБ: Служебният кабинет става много рисков. Затова е необходимо редовно правителство

Мартин Димитров- ДБ: Служебният кабинет става много рисков. Затова е необходимо редовно правителство
Публикация   11:02     24 Март, 2023 /     akcent.bg   /     249

Освен съдебна реформа, необходимо е да се реформират регулаторите, смята водачът на листата на Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" в Русе

  Продължение...

   Казахте в първата част на интервюто, че втори мост при Русе на Дунава е важен- защо?

   Важен е, защото след Шенген това ще увеличи транзита и износа, но няма да има опашни, няма да се забелязва. Важен е, защото е необходимо да има два независими трафика- при инцидент на едното място се получават големи задръствания.

Странно е, че чак сега видяхме, че дотациите, които получават българските земеделски производители, са по-малко от тези, които получават колегите им в Европа. Така реално се борим с вятърни мелници...

   Трябва да направим нещо много важно, което България никога не е правила. Да се включим в европейски коалиции. Когато не си един от много страни, не постигаш резултат. Необходимо е да направим коалиции с другите страни от Източна Европа. Те трябва да си поставят за цел постепенно доближаване на субсидиите.

   България не е малка, а средна европейска страна. Всичко може да се постигне, но е необходимо България да има международна легитимност. Казвам го като човек, който е бил в Европарлмента известен период от време.

 Стигнахме и до съдебната реформа- как намирате проектозакона на Крум Зарков?

   Трябва всяка жаба да си знае гьола. Аз подкрепям съдебната реформа, но не съм от големите специалисти. Зная от колегите, че ние подкрепяме този законопроект, но той е част от други мерки, които които да се приемат. Трябва да направим среда, при която да е ясно, че трябва да се спазват правилата. Например- не може да дойдеш в Русе да правиш бизнес и да замърсяваш въздуха. Не може като си голяма фирма да не плащаш данъци, а това да го правят само малките.

  Т.е., съдебната реформа предвижда да има ясни правила за всички. Освен тази реформа обаче трябва да се реформират и регулаторите.

     В България има много важни регулатори, които не работят. Те от толкова отдавна не работят, че вече никой не очаква да работят. Например- Комисията за защита на конкуренцията- как е възможно няколко фирми да продават сирине или кашкавал на една цена, както и яйцата? Има ли някакъв сговор между тях. Отговарям така: Ако определени компании договарят една и съща цена, това е забранено. Но има само един орган, който може да го установи, това е КЗК.

   Забележете- само този орган може да наложи глоби, които да стигнат до 10 процента от оборота на фирмата или компанията.

 Твърди се, че е нормално съществуването на разлика между справедливост и съдебно решение. Това нормално ли е?

   Имайте предвид, че икономист говори за съдебна реформа, въпреки че и ние по един или друг повод стигаме до търговски спорове и съдебни дела.  Най-важното е, на съда да не се оказва политически натиск. Да има истинско, случайно разпределение на делата и сроковете за решение да бъдат по-кратки.

 Смятам, че това ще бъдат едни от нещата, които следващият парламент ще задвижи. Има теми, които искат промяна на Конституцията. Но част от съдебната реформа може да започне с нормално народно събрание, нормални мнозинства...

 Според Вас- ще успее ли следващият парманет да излъчи нормално правителство? Има две предположения- едното е, че ако ГЕРБ са първи, няма да има, защото няма да се подкрепи. Второто е, че ако ПП-ДБ са първи, защото ГЕРБ ще ги подкрепи? Какво да очакваме?

  Разговорът ни с Вас е по-скоро експертен и затова ще го продължа по същия начин. Служебният кабинет започва да става риск в много области. Тези, които оставят служебния кабинет да продължи да управляват, ще носят голяма отговорност.

   Според мен президентът няма представа за натрупаните проблеми в служебния кабинет. На него почва да му харесва да управлява и той не се вглежда в дълбочина в проблемите- в бюджета, в образованието... Ние трябва да направм максимума, за да има редовно правителство. Това е моята теза, това е нашата теза...

   Като човек с голям опит и в икономиката, и в политиката- посочете и малката вероятност как това ще се случи?

   Вероятността не е малка. Необходимо за това е Прозължаваме промяната- Демократична България да постигне победа с добра разлика на предстоящите избори. Това е напълно възможно, особено като внимаваме какво става с хартиената бюлетина. Не трябва да допускаме там големи „отклонения”.  Ако спечелим изборите с разлика, това създава условия за съставяне на правителство, дори и на малцинството.

  Честно казано, не смятам, че ГЕРБ могат да спечелят тези избори, освен ако ние не можем да контролираме гласуването с хартиените бюлетини.

  Отделили сме голямо внимание на тази тема- във всяка комисия ще имаме по двама души. Ние се надяваме в рисковите комисии да имаме поне трима души. Притесняват ни хората, които драскат по бюлетината и тя става невалдна.

  Затова призоваваме хората да гласуват машинно...

   А как ще комнтирате факта според социологическите прогнози, че 5 на сто от гласувалите ще пуснат бюлетина „Не подкрепям никого”. Това е повече ог гласовете една партия да влезе в парламента.

   Всеки има право на избор. Това е част от демокрацията. Но аз всеки ден обяснявам на хората, че като гласуваш по този начин, ти подкрепяш статуквото. А най-много подкрепа получава ДПС. Техните гласове са твърди и почти непроменливи.

   Затова призовавам всички да излязат да гласуват и да дават своя вот за демократични промени и най-вече- да може да се състави редовен кабинет. Това ще стане, като подкрепят Коалиция Продължаваме Промяната- Демократична България с бюлетина № 12.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha