Българка е сред най-награждаваните сладкари в света

Българка е сред най-награждаваните сладкари в света
Публикация   19 Март, 2023   /     akcent.bg   /     419

Печели даже влиятелните " Тортени Оскари " за изцяло творчество.

    България вече може да се гордее с първия си “Оскар” - не за филмово изкуство, а за сладкарско. Носителят му е варненката Силвия Янковски.

   Педагог по професия и сладкар по душа - Силвия работи като учител по рисуване до 2015 г., когато се мести в Англия. Тогава за пръв път пренася изкуството си от белия лист върху бисквитките.

   “Гледах две момиченца и имах много свободно време. Покрай техните рождени дни, започнах да правя бисквити”, разказва жената.

   В началото започва с по-прости дизайни, с времето обаче предизвиква себе си и експериментира с различни форми и техники. Така от хоби, с което запълва свободно си време, украсата на бисквити се превръща в най-голямата страст на Силвия. “Впоследствие започнах да ги правя не само рисувани, а моделирани  върху бисквитата”, обяснява Силвия, която прави всичко на ръка. 

   Престижната номинация в “Тортените Оскари” получава благодарение на множество спечелени конкурси по цял свят - последният от тях - в Лондон. На тазгодишното издание на конкурса, чиято тема е Хелоуин, печели първа награда в категория “Мъфини”, както и най-голямото отличие в сладкарската надпревара - Best in show.

Наградата печели със своя дисплей на вещици, които стоят върху тикви. За направата му са нужни повече от 6 седмици.

Сладките творения на Силвия стават част и от празненствата по случай платинения юбилей на вече покойната кралица Елизабет ll. “Моят съпруг е англичанин и е дипломат, затова бяхме поканени. Беше много вълнуващо!”, казва още Янковска. За тържеството тя трябва да изготви макетна торта и 100 бисквити. За направата само на една от тях - рисувана на ръка, отнема около час и половина на сладкарката. 

    Освен от своите пътешествия, Силвия черпи вдъхновение и от едно от големите имена в българската живопис - художникът Владимир Димитров - Майстора. Неговите картини изобразява върху бисквити, които представя в Румъния, където живее 8 месеца.  “Там имаше инициатива, в която всеки трябваше да направи някаква храна от държавата, от която идва. Реших да представя Владимир Димитров - Майстора и направих неговите картини на бисквити”, разказва Силвия. “Майсторът ми е много любим български художник. Затова си го избрах. Има невероятно усещане за цветове и го чувствам много близък до това, което аз правя, като цветове”, допълва тя. 

   След голямото отличие, Силвия признава, че се оттегля от състезанията като участник и влиза в ново амплоа - това на жури. Въпреки това няма да се откаже от това да прави бисквити, защото това е най-голямата й страст.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha