Неделя, 14 Април 2024

Гълъб Донев: ,,Фалит на държавата,, беше по-скоро заглавие в медиите. Велкова е компетентна

Гълъб Донев: ,,Фалит на държавата,, беше по-скоро заглавие в медиите. Велкова е компетентна
Публикация   17:41     18 Март, 2023 /     akcent.bg   /     265

   Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното - финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство.

   Това заяви пред Нова телевизия служебният премиер Гълъб Донев. Преди три дни служебният министър на финансите Росица Велкова обяви, че България е застрашена от свръхдефицит, ако не предприеме редица непопулярни мерки, сред които: данък свръхпечалба, по-високи тол такси, без намалено ДДС за заведенията. 

   Брифингът дойде в средата на предизборната кампания, след като няколко медии публикуваха сензационни заглавия за доклад на ведомството със стряскащи прогнози. На следващия ден Българската народна банка (БНБ) излезе със становище, че това са безотговорни и некомпетентни твърдения, и че курсът лев-евро не може да бъде променен. 

  Днес Донев заяви, че състоянието на финансите на държавата е стабилно, че няма опасност за валутния борд, нито за курса лев-евро, доходите и пенсиите.

   "Няма опасност да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно. Повишаваме събираемостта, която за януари и февруари е с над милиард и 300 от тази на редовното правителство. (...) Това е един нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година. В него няма нищо притеснително", каза министър-председателят.

   Във връзка с призивите за оставка на финансовия министър Росица Велкова, Донев обясни, че това не е въпрос, който стои на дневен ред: "Тя е един професионалист, компетентен, който много добре води финансите на държавата."

Премиерът прогнозира, че с предложените от служебното правителство мерки, в бюджета ще влязат около 6 млрд., които да покрият свръхдефицита, получен от "погрешните политики, приети от партиите в 47-ото и 48-ото Народно събрание”.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още