Понеделник, 25 Септември 2023

Край на евтините кредити, отрезвяване и възможна дефлация според икономисти за 2023 г.

Край на евтините кредити, отрезвяване и възможна дефлация според икономисти за 2023 г.
Публикация   17:23     18 Март, 2023 /     akcent.bg   /     224

   Високата инфлация свърши, през тази година може дори да се стигне до дефлация в България и това няма да е по-лесно, особено за бизнеса. Тази година идва с отрезвяване както за разподите на фирмите така и за бюджета и високи лихви. Това коментира пред "Дарик радио" икономистите Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика и Георги Ангелов, старши икономист на "Отворено общество".

   Според Ангелов дори България може да се върне отново към дефлация, но посочи, че това не е добра новина за бизнеса. "Забравяме, че България бе от най-печелившите от тази криза, защото изнасяше на високи цени олио, зърно и др., но сега вече това не е възможно. Затова 2023 г. за бизнеса ще бъде по-зле и той трябва да мисли как да намалява разходите, защото няма да може да вдига цените", обясни той.

   Богданов посочи, че "за добро или за лошо" не инфлацията ще е най-големият проблем през годината. Затова и посочи, че правителството

   Обясни, че в момента не високите, а ниските цени на тока са проблем, довел до спадане на износа му наполовина. "Цените са такива, че въглищната енергетика не може да се издържа при тези цени", посочи той.


"Наливането на пари в икономиката създаде обществена приемливост и икономическа възможност да се вдигат цените над равновесните и пазарните нива. Това е еднократно и няма да се повтори. Цяла Европа поевтинява", коментира и Ангелов. "Свърши това, вече няма причини за поскъпване, нито е приемливо", допълни с уточнението, че в България малко по-бавно и трудно идват процесите, които вече са налице навън.

    Свръхпечалбите в енергетиката свършиха, коментира икономистът  Георги Ангелов

   И двамата коментираха, че описаните лоши сценарии за финансите на държавата, ако не се вземат мерки, описани в доклада на финансовия министър са нещо, за което тя е предупреждавала още през август и има за цел да подейства дисциплиниращо на всички. "При всички рискове, през 2023 ние имаме работеща икономика. Не е ситуацията от 1997 г., нито е 2007 г.", допълни Лъчезар Богданов. Посочи, че не става дума да се намаляват разходите, а с колко да се увеличат - с 4% или с 12%, даде пример той.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha