Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Радвайте се, че детето ви е непослушно

Публикация 16 Mar, 2023 / akcent.bg

   Непослушанието има и плюсове. Ако не вярвате, чуйте аргументите на специалиста. Дава ги психоложката Мария Баулина пред letidor.ru.

   Послушанието се цени високо от древни времена насам. И, ако детето е бунтар, не отстъпва от позициите си, противоречи, околните често казват, че е зле възпитано, а мама и татко смятат, че не са справили със задачата.

За да успокои родителите, психоложката прави анализ на ползите от непослушанието.

          Здрав егоизъм

Задачите валят от сутрин до вечер, пропускаме хубавите моменти и за малките ни лични празници сякаш не остава време.

Вироглавото дете не е готово да се откаже от своите желания и рядко отстъпва. Може да сте сигурни и, че когато порасне, ще успее да запълни деня си с ярки преживявания. 

    Навикът да се грижи за собствените си интереси е от изключителна полза в бъдеще.

   Умението да каже твърдо „не“ и да си подреди приоритетите, пести ценно време.

   Много хора с години учат това, други просто владеят изкуството от самото си раждане.

              Креативност

   Докато повечето деца послушно оцветяват небето в синьо, а слънцето им е правилен жълт кръг, вироглавото хлапе рисува в червеното небе квадратно, зелено слънце.

   То е „художник“ и вероятно така вижда света.

   Възможно е тези рисунки да не отговорят напълно на целите на образованието, но без подобен подход, няма творческо развитие.

   Като не следва правилата, детето стъпва зад границите и пренебрегва рамката, която на практика облекчава живота на повечето хора. Но и ги ограбва.

   Серенадите по пълнолуние след 22 часа, когато има забрана за силна музика, танцуването боси под дъжда – всичко, което наричаме романтика, тръгва от непослушанието. 

   И, ако се замислим за психологията на творческите процеси и нестандартното мислене, ще открием, че вироглавите в детството, са изградили силен характер.Тези, които не са се вслушвали особено много в съветите на възрастните, имат много повече варианти за действие.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама