Събота, 2 Декември 2023

МФ подготвя Бюджет 2023 с 3% дефицит и въвеждане на ,,данък свръхпечалба"

МФ подготвя Бюджет 2023 с 3% дефицит и въвеждане на ,,данък свръхпечалба
Публикация   06:00     16 Март, 2023 /     akcent.bg   /     171

   Министерството на финансите подготвя проект на бюджет за 2023 с дефицит от 3%, промяна на данъци и орязване на някои разходи. Това съобщи днес служебният министър на финансите Росица Велкова.

   Всички разходни мерки, одобрени от 46-тото, 47-ото и 48-ото Народно събрание биха довели до дефицит от 6.9% от прогнозния брутен вътрешен продукт, обясни министър Велкова при представянето на мерките по орязване на разходите, които предлага служебният кабинет. 

   "Ако дефицитът бъде увеличен над 3% няма да отговаряме на общоевропейския критерий за дефицита. Това значи, че трябва да имаме по-висок дълг, което пък значи по-трудно набиране на ликвидност на международните капиталови пазари. Защото при един по-висок дефицит и загубване на перспективата за влизане в еврозоната, международните инвеститори не биха дали такава доходност, каквато имахме, да речем на януарската емисия тази година. Възможно е и да не може да се набере обем. И при условие, че не може да се набере дълг, е възможно да се прибегне и до заем от Международния валутен фонд", посочи Велкова, цитирана от БНТ.

   Проектобюджетът предвижда въвеждането на т.нар. "данък свръхпечалба" - еднократна солидарна вноска за второто полугодие за 2023 година, както и 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба. 

   Освен това се предвижда увеличение на тол такси и концесионни възнаграждения, както възстановяване на някои от намалените по време на пандемията ДДС ставки. Предвижда се по-ниския данък върху добавената стойност (ДДС) да остане само за хляба, брашното, бебешките храни и книгите, обясни Росица Велкова. Така намалената ставка на ДДС за някои стоки заради пандемията, която засега важи до края на юни, ще бъде предложено на следващото Народно събрание да се върне към общата от 20%. Това означава, че се предлага данъчното облекчение да отпадне за горивата, тока, заведенията. 

   Министерството на финансите е заложило в проектобюджета и увеличаване на акциза на е-цигари, като става въпрос за т.нар. вейпове, а не за нагреваемия тютюн. Освен това ДДС при регистрираните рискови стоки пък вече ще се декларира.

   Друга мярка ще е ограничаването на командировките, представителни разходи и разходи за издръжка.

   Изпълнението на тези мерки ще гарантира изпълнението на Швейцарското правило за индексация на пенсиите, изплащането на увеличените заплати, както и увеличение на заплатите в бюджетния сектор, но само на институциите, които не са увеличавали заплати през 2022, посочи министър Велкова.

   Тя коментира, че теоретично има опасност от падане на валутния борд, ако дефицитите станат прекомерно високи. Велкова обаче отрече мерките да съдържат конкретни препоръки към министерствата за орязване на 20% от разходите им. Припомняме, че по-рано днес се  появиха публикации, според които служебният финансов министър Росица Велкова е поискала от всички свои колеги министри да намалят разходите си с 20% заради риск за бюджета.

   По изчисленията на МФ мерките ще вкарат в бюджета над 6 млрд лв. Предлаганите промени в данъчните закони ще бъдат публикувани на 17 март, а мерките, заедно с проекта за Бюджет 2023 ще бъдат предложени за обсъждане на 49-тото Народно събрание, като окончателното решение ще е на парламента.

   На 3 април пък Министерството на финансите ще представи проектобюджета за обществено обсъждане и ще започнат съгласувателни процедури с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Целта е Бюджет 2023 да бъде разгледан от МС на 26 април и в законовоустановения срок да бъде внесен в НС.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha