Днес е : Понеделник, 5 Юни 2023

С нов статистически модел улавят изборни измами и корпоративен вот

Публикация 14 Mar, 2023 / akcent.bg

    Контролираният вот е системен проблем. В този смисъл има мерки в краткосрочен и в дългосрочен пан. В краткосрочен план полицейското присъствие е това, което може да направи честни избори. В дългосрочен план, контролираният вот се състои най-вече в маргинализираните общности с нисък икономически и образователен статус.

   Това каза в студиото на Euronews Bulgaria, експертът в Антикорупционния фонд Марио Русинов, който е и част от обединението за честни избори.

   За да се премахнат тези практики трябва да се провежда политика за подобряване на стандарта на тези общности. Тези, които продават гласа си са жертви. Престъпниците са политическите актьори, които прибягват до тези механизми. За съжаление никога не виждаме присъди на ниво партия и високите ешалони.

   Има големи проблеми във Варна, в Пазарджик, Благоевград, Шуменско, Старозагорско. Ние замерваме изборните измами чрез статистически модел, който отразява резултатите след изборите и виждаме големи статистически отклонения – или секцията да си е променила коренно начина на гласуване в рамките на съседни избори, или изведнъж да скочи избирателната активност с секции, които не гласуват, ако нямат стимул. Третият модел е в една секция конкретна партия да получава много добър резултат в сравнение с други секции в общината, къде резултатът им е нисък.

   Това най-често са райони с малцинствено население. Ползват се методи като опрощаване на дългове, почерпка, натиск, корпоративен вот.

 Изборният кодекс беше пренаписан и ще се гласува паралелно. През април 2021 г. отчетохме доста високи стойности на контролиран вот в сравнение със следващите избори, когато имаше само един тип гласуване – с машини.

   Факт е, че няма добро взаимодействие между МВР и Прокуратурата и е факт, че има относително малко обвинени от страна на прокуратурата, което е проблем. Хората, осъдени за купен вот след изборите традиционно са малко.

   С оглед на променения Изборен кодекс ЦИК ще трябва с много предизвикателства да се бори. Гласуването с машини и хартия беше проблемно през април. От друга страна видеонаблюдението също ще е предизвикателство, защото е нова ситуация и се наложи в прекалено кратки срокове да реагират от ЦИК. В един капан се оказаха, който парламентът им заложи. Видеокамерите няма как да бъдат използвани, за да се наруши анонимността на вота. Те са единствено да се удостовери, че бюлетините се броят по правилния начин.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама