Четвъртък, 7 Декември 2023

Регистрирани са 5 престъпления при специализирана полицейска операция на територията на ОДМВР – Русе

 Регистрирани са 5 престъпления при специализирана полицейска операция на територията на ОДМВР – Русе
Публикация   17:18     13 Март, 2023 /     akcent.bg   /     385

   Днес на територията, обслужвана от ОДМВР-Русе, се провежда  специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност, стабилизиране на средата за сигурност и осигуряване на добър обществен ред, превенция на нарушенията на изборното законодателство, както и пътна безопасност.

   Полицейските действия се осъществяват основно от екипи на русенската областна дирекция, съвместно със служители на жандармерията, като при необходимост, в зависимост от установените нарушения и/или престъпления, ще бъдат включени и представители на други държавни контролни органи.

   Операцията се провежда по заповед на главния секретар на МВР във връзка с разпореждането на министъра на вътрешните работи за активни действия по един от основните приоритети на МВР – повишаване на сигурността в населените места и по-ефективно противодействие на престъпността.

   До 13:00 часа са проверени 172 лица и 137 МПС. Задържани са трима. За различни констатирани нарушения са съставени 6 акта. Три са съставените предупредителни протоколи по ЗМВР. Инспектирани са 7 пункта за черни и цветни метали, 4 заложни къщи, 6 автоморги и сервизи, 16 питейни заведения и търговски обекти.

Регистрирани са 5 престъпления, по които са образувани три бързи производства и преписки.

   Полицейските действия продължават.

           По-характерни случаи:

Русе

В хода на специализираната полицейска операция са задържани двама мъже на 32 и 33 години, заподозрени като извършители на грабеж с причинена средна телесна повреда.

   На 5 март около 01:15 ч. в ОДМВР – Русе е получен сигнал за извършен грабеж в района на кръстовището между ул. Цариград и ул. Панайот Хитов. Изпратеният на място дежурен полицейски наряд е открил на ул. Цариград 61-годишен мъж от Русе, който се намирал на земята с паднали до него патерици. Пред униформените той разказал, че по-рано същата вечер спечелил сума в близко казино и си е тръгнал от там към 01:00 часа. Докато вървял към дома си бил ударен в гръб, при което е паднал на земята, последвали още два удара – един в ухото, а друг в торса, след което нападателите са преровили джобовете на анцуга му и взели от там сумата 1500 лв и калъф с документи за самоличност. Потърпевшият е приет в УМБАЛ "Канев", където при прегледите са му установили фрактура на тазобедрена става. Случаят е документиран от дежурна оперативна група на полицията, незабавно е започнато разследване и са предприети действия по установяване на извършителите, в хода на образувано досъдебно производство по описа на Първо РУ.

   Към момента двамата са задържани за срок до 24 ч. по ЗМВР, очаква се след това да им бъде постановено и 72-часово задържане. Продължава провеждането на процесуално-следствени действия за доказване на деянието.

РУ – Сливо поле

Регистрирани са две преписки по описа на РУ – Сливо поле, по чл. 235, ал.2 от НК за съхранение на незаконно добит дървен материал на два адреса в град Сливо поле, стопанисвани от мъже на 52 и 43 години. Регистрирана е и кражба на съоръжение за съхранение на царевица в с. Бабово.

РУ – Бяла

В хода на проверките на територията на РУ - Бяла, служителите на полицията са установили водач да управлява автомобил с марка „Форд Транзит“, след употреба на алкохол с концентрация над 1.2 промила - престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК.

Екипите в Беленско са установили още и МПС с марка „Мерцедес 511“, което е обявено за издирване, като е изяснено и това че автомобилът се е придвижвал с регистрационни табели, издадени за друго превозно средство – престъпление по чл. 345 от НК. Мерцедесът е предаден от водача с протокол за доброволно предадена вещ по чл. 84, ал. 3 от ЗМВР.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha