Паразитното ценообразуване вдига цените на храните
Публикация 05 Mar, 2023 / akcent.bg
Разлика между цените на едро и дребно не е нещо ново. Освен некоректни практики има и разпокъсано предлагане. Това стана ясно от коментара пред bTV на Владимир Иванов, председател на комисията по стоковите борси и тържища.
Като решение на проблема той даде Испания. Там сдруженията на производителите се обединяват и създават собствени супермаркети.
У нас имаме паразитно ценообразуване, смята Иванов. При много продукти надценката е над 100%.
За него има некоректна търговска практика. Лошите практики са в търговията на дребно, стана ясно от думите му. Надценката в търговията на едро е около 1%.
Трябва да се изчисти методът на ценообразуване, смята Иванов. Има свръхпечалби, които са установили контролните органи. Не се стимулирало сдружаване на земеделските производители. Той се обяви за окрупняване на сектора.
Далеч сме от ситуацията на свръхконтрол, подчерта Владимир Иваново. В момента контролът на държавата е по-координиран.
Коментари
Свързани новини
АИКБ: Българинът не е обеднял през 2022 г. поради по-високия ръст на заплатите
Някои от ценовите аномалии при храните се дължат на по-малките субсидии за българските земеделски производители от средните за Европа, изтъква Васил Велев
Премиерът: Има трайни промоции на храни с 25-27% по-ниски цени, значи има резерв
КЗП: Хранителните продукти ще започнат да поевтиняват след 3 месеца
91% надценка: краве сирене се доставя за 5.64 лв/кг - в магазина е 10.79
КЗП: Веригите, които държат 50-60 процента от пазара на хранителни продукти, изкривяват пазара и завишават цените
Цените в ресторантите: усеща се като Западна Европа
Макар да има ръст и на разходите, сред водещите причини за високите цени са и голямото търсене и пълните заведения
Синдикатите: В България има сериозен спекулативен елемент в цените
Юруш срещу високите цени на храните
Нови ценови скокове за купувачите, докато магазини и търговци си прехвърлят топката за разходите
Правителството ще контролира цените на храните