Събота, 23 Септември 2023

Жилищните наеми се качват след дългия ковид застой

Жилищните наеми се качват след дългия ковид застой
Публикация   10:32     20 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     283

На имотния пазар се очертават нови тенденции

   На имотния пазар в България се очертават интересни промени. Цените на жилищата спряха своя възход, но наемите тръгнаха нагоре.

   В есенните месеци на 2022 г. стана ясно, че наемите в София са излезли от продължителния застой, в който влязоха заради ковид ограниченията. Още през август компанията "Хоумхийд"(Homeheed), която следи сайтовете за недвижими имоти и обобщвава данните, обяви, че за първи път от 2018 г. средният наем за двустайните апартаменти е надминал 700 лв. месечно, а за тристаен - 1000 лева.

   И други компании от бранша потвърждават тенденцията. 

Докато през януари 2022 г. средният наем за двустайно жилище е бил 620 лв., година по-късно вече е 760 лв., показват данните на Antre. "Това прави 23% увеличение. Подобно е раздвижването и  при тристайните, където в момента цената е била около 900 лв. преди година, а сега е 1100 лв.", посочва Александър Гергов, съдружник в брокерската агенция.   

"В южните квартали на столицата, които са най-предпочитани, трудно се намира двустайно жилище под 750 лв., а ако наемателят е по-взискателен, бюджет около 850 лв. е добра отправна точка. През януари пуснахме два едностайни апартамента за 600-700 лв. месечно, и двата си намериха обитатетели в същия ден, като имаше над 10 кандидати за огледи, разказва Гергов в свой анализ за имотния пазар. 

В София традиционно най-високи са наемите в центъра -  в районите "Оборище", "Изток", "Лозенец", около Южния парк. На другия полюс са квартали в периферията като "Овча купел", "Люлин", "Обеля,  "Надежда". Разбира се,  занемарено жилище в някой от най-желаните райони може да е с по-нисък наем от апартамент в краен квартал, който е хубаво обзаведен и се намира на удобно място.

          Фактори

   След отшумяването на пандемията, която изпрати много хора да работят и учат от вкъщи, наемният пазар преживява ренесанс и търсенето расте. Освен това започна покачване на лихвите и ипотечните заеми вече не изглеждат толкова привлекателни. По тази причина и заради общата икономическа картина, белязана от висока инфлация, все повече хора преценяват,  че в момента е по-изгодно да наемат, а не да купуват и изплащат жилище.

   Пазарът на труда е доста "гладен" и оживен и това подхранва търсенето на квартири. В същото време все повече собственици на апартаменти и къщи се преориентират от дългосрочни договори с наематели към краткосрочно настаняване на туристи - тъй като вторият вариант е по-доходоносен.  

"Доста дълго цените на жилищата се покачваха с по-бързи темпове спрямо наемите, но в последната година има промяна. Принос има включването на нови участници – основно украински граждани, които катализираха пазара.  Освен това на наемния пазар се върнаха и студентите, които вече не се обучават онлайн. И краткосрочното отдаване на наеми се върна към предковидните нива, а това дава отражение и върху пазара на дългосрочните наеми", коментира Добромир Ганев, председател на Националното сдружение за недвижими имоти.  поред Ганев бързото възстановяване на наемния пазар и поскъпването ще продължат.  

   Ако няма някакви значими промени в икономическата среда, наемите вероятно ще продължат да растат плавно,  като е възможно годишно поскъпване в рамките на 10%, смятат брокери.

   "Преливане"

  Качването на банковите лихви и инфлацията, която бърка все по-дълбоко в домакинските бюджети, създава нова тенденция, която брокерите смятат, че ще се задълбочи. Кандидат-купувачите ще търсят нещо много изгодно или  направо ще замразят плановете си за покупка, на  хора, които са се сдобили с жилище с кредит, но изпитват трудности с плащането на вноските, може да се наложи да продадат имота.

   Нова мода 

   В момента има наченки на нова за България мода - строителство на сгради, предназначени специално за отдаване под наем -  Build To Rent.   Това е бизнес, който отдавна  се развива в САЩ и Западна Европа. В САЩ близо 26 млн. жилища са собственост на такъв тип инвеститори - рентиери.  И в София вече има такива сгради. 

"Прогнозите са, че строителството на жилища с цел отдаване под наем ще нарасне. Една от причините е бързото поскъпване на имотите. Възможно е в следващите години те да станат по-недостъпни и да се увеличи броят на живеещите под наем. Някои инвеститори вече предлагат напълно обзаведени апартаменти в комплекси с добри условия за живот, включващи пространства за съвместна работа, фитнес зони, ресторанти и зелени площи", пише Expert.bg. 

   Такъв тип апартаменти са удобни за мениджъри, които идват в България за няколко месеца. Те не искат да купуват жилище, но държат да живеят в добре обзаведен и просторен временен дом.  Качествените жилища под наем са привлекателни и за току-що завършили студенти с добра професия и финансови възможности, но все още не решили дали искат да живеят у нас или в чужбина.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha