Понеделник, 25 Септември 2023

Празнично посрещане на китайската нова година организираха СУ „Васил Левски“ и Институт „Конфуций“ – Велико Търново

 Празнично посрещане на китайската нова година организираха  СУ „Васил Левски“ и Институт „Конфуций“ – Велико Търново
Публикация   17:53     26 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     2363

   Снощи в Канев център се състоя празнично посрещане на китайската нова година, организирано от СУ „Васил Левски“ и Институт „Конфуций“ – Велико Търново. Събитието бе уважено от заместник–кмета на Община Русе Енчо Енчев.

   „Благодаря ви, че за поредна година давате възможност на русенци да се докоснат до светоусещането на китайската култура“, каза заместник – кметът.

   Той пожела на педагогическия колектив и възпитаниците на средното училище 2023 година да бъде енергиен период, изпълнен със съдбовни промени, каквато се очертава Годината на заека според  китайския календар.

  Поздравления към организаторите на интересното и пъстро събитие бяха отправени от името на областния управител Анатоли Станев

   Посрещането на Годината на водния заек бе съпътствано от културна програма, включваща традиционни за източната страна песни и танци, а присъстващите можеха да слушат и симултантен превод на китайски.

   Празникът бе съпроводен от работилници във фоайето на Канев център. Ученици заедно с преподавателки от Китай рисуваха на желаещите татуировки с имената им, изписани с йероглифи, показваха как се държат клечки за храна и други традиционни източни занимания.

   На събитието присъстваха още представители на академичната общност от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Великотърновския „Св. св. Кирил и Методий“, както и директорът на Институт „Конфуций“ доц. Искра Мандова.

     Понастоящем в училището се обучават близо 1500 ученици, като в общо 16 паралелки от 1 до 12 клас се преподава китайски език. Данните на ръководството на училището сочат, че интересът към изучаването на китайски нараства непрекъснато. Поводът е може би и в това, че ученици от СУ „Васил Левски“ редовно участват в националното състезание „Китайски езиков мост“, което дава право на класиралите се на първите три места за краткосрочно обучение в китайски университет. Към момента учителите по китайски в училището са трима, като дейността им се подпомага от две доброволки от Китай.

   На събитието бяха и представители на академичната общност от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Великотърновския „Св. св. Кирил и Методий“, както и директорът на Института доц. Искра Мандова. Тя посочи, че ежегодно училището има право на финансиране за закупуване на книги в размер на приблизително 15 000 юана. Сумата се равнява на около 4000 лева.

   Интересен факт е, че според данните от последното преброяване в страната общо 9 души от област Русе се самоопределят като китайци.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha