Сряда, 21 Февруари 2024

Издирват 70-годишен моряк, паднал зад борда във водите на Дунав край Русе

Издирват 70-годишен моряк, паднал зад борда във водите на Дунав край Русе
Публикация   06:37     24 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     349

   Катер на "Гранична полиция" и рибари издирват 70-годишен моряк, паднал зад борда във водите на Дунав край Русе. Той е бил капитан на кораб, собственост на русенска фирма, която се занимава с дърводобив по островите. Инцидентът е станал вчера по обяд при лошо време и силен вятър.

   Eкипажът на плавателния съд е разчиствал терен за бъдещо залесяване.

   Кап. Иван Жеков – директор на "Речен надзор" - Русе към "Морска администрация": "По предварителна информация при маневриране, големи чукани, които са характерни за такова ниво на реката се заклинват в перата на кораба, той губи управление. Екипажът от капитан и моряк слизат в лодка и правят опити да освободят перата, тоест механизма, който управлява кораба. Времето е много лошо, вълните са високи и при една такава вълна, удря лодката в кораба и капитана пада зад борда. Не е било възможно да бъде открит".

   Веднага е подаден сигнал на тел. 112.

    Милка Георгиева: "Линейка пристига за инцидент с човек, който се дави. След което и от "Гранична полиция" хора дойдоха, катер имаше изпратен.

Капитанът е с над 20-годишен опит във фирмата. Не е ясно обаче дали по време на инцидента и бил със спасителна жилетка.

    Кап. Иван Жеков: "По принцип познава работата, но вероятно малко се е предоверил на своите възможности и не се е съобразил с лошото време".

  От фирмата отказаха коментар с обяснението, че се води разследване.

   Източник: БНТ

Тагове : моряк , Дунав ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha