Четвъртък, 7 Декември 2023

Четири бебета проплакаха на Бабинден в УМБАЛ Медика

Четири бебета проплакаха на Бабинден в УМБАЛ Медика
Публикация   13:05     21 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     820

Почти равен брой момчета и момичета са се родили в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ през 2022 г.

   Снимки: Румен НИКОЛАЕВ   

Екипът на Университетска болница „Медика-Русе“ отбеляза Деня на родилната помощ.

   През миналата година в УМБАЛ „Медика-Русе“ са проплакали 248 бебета, от които 125 момчета и 123 момичета. Сред родените има и три двойки близнаци. Най-малкото бебе е било едва 1980 гр., а най-голямото малко над 4.5 кг. Недоносените са били 11. Най-младата майка е била на 18-годишна възраст, а най-възрастната на 43 години. Сред родилките е имало и две украинки.

   Административният директор на „Медика“ Алисе Муртезова заяви, че отделението вече е на 6 години и е било отворено,  едва когато ръководството на болницата е било напълно сигурно, че разполагат с много добър екип, което ще гарантира и няма да изложи на риск живота и здравето на нито една майка или нейното дете. Тя сподели още, че благодарение на отлично подготвените специалисти в отделението не е имало и никакви инциденти, въпреки че винаги има риск. Тя изказа и своята признателност към вече покойния д-р Емил Панайотов, който е бил сред основоположниците на отделението.

   „Медиците тук показаха, че е напълно възможно успешно да бъдат обединени традициите и иновациите, превръщайки лечебни заведения „Медика“ в желан избор за лечение, а също и за професионална реализация“, каза областният управител Анатоли Станев. . Той пожела на лекарите и акушерките от отделенията по акушерство, гинекология и неонатология здраве и сили, с които да продължат да носят неповторими мигове на щастие на все повече родители.

   От своя страна ректорът на университета академик Белоев бе категоричен, че РУ „Ангел Кънчев“ ще продължи да подготвя отлични специалисти за отделението и пожела повече радост и усмивки. Припомняме, че всички акушерки от отделението са завършили именно Русенският университет.

   Заместник-кметът Златомира Стефанова определи болницата като знакова и пожела на целия екип да продължат да обгрижват с любов и мъдрост майките в първите им часове на най-голямата им радост. „Продължавайте смело напред, благодарност за това, което правите“, каза още Стефанова. 

   Беше спазена традицията с ритуалното измиване на ръцете на лекаря с най-дълъг стаж в отделението, а именно д-р Стела Минчева, която е и началник на отделението по акушерство и гинекология. Същевременно старшата акушерка Евгения Йорданова поля вода и нарече: „Както лесно се плъзга сапуна, така лесно да се раждат бебетата. Така както се разлива водата, така да ни върви през цялата година. Колкото капки потекоха в едно, толкова деца да се родят в нашия град“ – едно красиво, народно пожелание към бъдещите родители, които планират да увеличат семействата си.

Тагове : бебета , Медика ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha