Днес е : Събота, 28 Януари 2023

Летище Русе става център за борба с градушките

Публикация 20 Jan, 2023 / akcent.bg

Български инвеститори са готови да сертифицират и развиват въздушния транспорт в региона

„Не става въпрос за чуждестранна фирма или хора, които искат да правят политика. Това са българи, които застават с лицата си, имат познания, опит и средства, които  желаят да вложат веднага в Летище Русе“. Това заяви кметът Пенчо Милков на среща с медиите във връзка с предложението му до Общинския съвет за учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години на Летище Русе от страна на „ЕЪРПОРТ РУСЕ“ ООД и входираното в Общината инвестиционно предложение за поетапното му развитие.

         Съвместното дружество е съставено от „СТРОЙПРОЕКТ“ ЕООД и „ЩРАПЛАН“ ЕООД. Техни собственици са съответно Христо Крушарски и Антони Търницов, с когото настоящият кметски екип работи отдавна.

     Интересът на Христо Крушарски към летище Русе идва след концесионни неуредици с летище Горна Оряховица, където досега е оперирал.

         „Още в началото на работата ни за възстановяване на полетите привлякохме г-н Търницов като експерт. Той е запознат с летището от 2017 г., когато прави концесионния му анализ. Неговата експертиза ни помогна много и след поставянето на нормативната невъзможност да разходваме средствата от държавата, с него продължихме да търсим варианти идеята да се реализира“, допълни Милков.

          Опитът на Крушарски идва от бизнеса, който развива в последните 22 години - системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ. Фирмата му действа не само в България, но и в Румъния, а големият интерес към услугата предполага поток от сигурни средства, които да бъдат инвестирани в русенското летище.

         Инвестиционното предложение предвижда три етапа на развитие. На първо време приоритет за инвеститорите е ограждането на имота, ремонт на пистата и осветяването й, така че да могат да се случват и нощни полети. Целта е с времето да са налице необходимите подобрения и лицензи, които да позволят и пътнически полети.

         Крушарски призова Общинския съвет да не губи време и да одобри предложението, защото е готов само до месец май да вложи до 1,5 млн. лв.

         „Авиацията е най-регулираният бизнес в света и изисква голям обем документация, за да се гарантира безопасността. Ние сме готови да започнем да я изготвяме“, обясни Антони Търницов и подчерта, че първата стъпка е Генералният план за развитие на летището.

         Вчера инвестиционното предложение бе представено лично от представителите на съвместното дружество на общинските съветници от Комисията по закон, обществен ред и сигурност. На извънредното си заседание този понеделник комисията ще се произнесе дали точката ще влезе в дневния ред на редовната сесия на местния парламент на 24 януари.

         Самото инвестиционно предложение можете да откриете на:

file:///C:/Users/lenovo/Downloads/%D0%B8%D0%BD%D0%B2..pdf

  

   Вече бившият собственикът на футболния клуб „Локомотив Пловдив“ Христо Крушарски изцяло пое градушките над България в края на април миналата година.
   През последните години той се явява безалтернативния печеливш в поръчките за противоградови ракети. От година насам, откакто страната ни въведе противоградова защита със самолетен способ, той пое и нея.
    От май месец 2022 г. Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ стартира пилотен проект за противоградова защита с три самолета. Тя обхвана незащитени с ракетен способ територии в Централна и Североизточна България, които са над 30 млн. декара. В обхвата й са обработваема земя, трайни насаждения и смесено земеползване. Самолетите и командният пункт за ръководене на операциите по активни въздействия са локализирани на летище Горна Оряховица.
   За изпълнител на пилотния проект е избрана фирмата „Стройпроект“ – еднолична собственост на Христо Крушарски. Договорът първоначално бе на стойност 4,2 млн. лв. без ДДС, но в началото на август бе увеличен с половин милион лева.

 

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама