Днес е : Събота, 28 Януари 2023

Истинска зима настъпва след 20 януари

Публикация 19 Jan, 2023 / akcent.bg

Няколко сезона се сменят до края на месеца

   До края на януари ще се сменят няколко сезона. В близките дни ще станем свидетели на необичайно затопляне с пролетни температури, а след това ядро студен арктически въздух ще върне усещането за зима.

   Посрещаме 16 януари с понижена видимост в котловините и низините призори. Ще се покаже слънцето, но в хода на деня облачността от запад на изток ще се увеличи. Незначителни превалявания ще има привечер в крайните северозападни райони. Вятърът ще е преобладаващо южен и следобед ще се усилва с по-мощни пориви в планините. Дневни температури ще са между 5 и 10-11 градуса, в планините от минус 1 до плюс 3.

   До петък ще е ветровито. Поривите ще са южни и топли, но особено силни в планините и най-вече по северните склонове, където скоростта им ще се движи около и над 100 км/ч. Ще има условия за интензивно топене на снега и опасни заледявания в студените часове. Дневните температури ще се повишават и от сряда до петък в някои райони ще достигнат стойности около и над 15, дори 20 градуса.

   До четвъртък валежите от средиземноморския циклон ще са оскъдни и локални. Едва към петък вечерта и през почивните дни ще се усилят и ще преминат над повече райони на страната. Ще вали интензивно дъжд в равнините и сняг по планините на Югозападна България.

   В Русе днес температурите ще стигнат отново 20 градуса. Валежи ще има от петък до понеделник, като градусите ще паднат до 10.

   През почивните дни (след 20 януари) ще започне да прониква студен въздух и с понижението на температурите ще има условия за валежи от сняг. Ако прогнозираната атмосферна циркулация се запази, периодът от 21 до 25-26 януари ще е с по-студено време, динамична облачност и превалявания от сняг.

   В самия край на месеца се очаква над Източна Европа да се установи антициклон. В дните около провеждането на Международния фестивал на сурвакарските традиции „Сурва" в Перник ще остане студено с температури около традиционните за зимата, мъгли сутрин, но без валежи и с повече слънце.

Коментари

Още Новини

Реклама

Реклама