Понеделник, 25 Септември 2023

Борисов: Трябва партиите да подпишем нов обществен договор, предложи Христо Иванов за премиер

Борисов: Трябва партиите да подпишем нов обществен договор, предложи Христо Иванов за премиер
Публикация   18:37     08 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     232

   Начинът с посредници не е сериозен. Партиите избират ръководства, председатели, които носят отговорността. Не е редно през посредници да тичат, да договарят. Големите компромисни важни решения се вземат на лидерско ниво. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

   Борисов поздрави Нинова, която по-рано днес каза, че предпочита да покани лидерите на партиите на разговор.

   „Съгласен съм и с Христо Иванов, че е важно да има правителство. Иванов познавам добре. Обяви кабинет, покани ни и кажи при какви условия, всичко, което говориш може да се случи, да подпишем документ. Точната дума, Христо, е нов обществен договор. Да се поеме ангажимент, че нашите партии, министри, няма да извършват каквито и да е незаконни действия, подчерта Борисов.

   Те лъжеха и обвиняваха, ползваха огромната си медийна мощ и успяваха на наложат на обществото теми, които изобщо не са така. Помните, Асен Василев ви заплаши с пет години затвор, обвиниха младежкия ГЕРБ, че е вдигнал цената на горивата, заяви Борисов пред младежката организация на партията. Ние имаме памет, медиите имат записи. Всеки, който иска да ме опровергае, да го направи. Ние с Делян Добрев, Теменужка Петкова и Георг Георгиев си поиграхме да извадим разликите в цените на бензина, нафтата, масовите горива, което се употребява, не само по месеци, а по дни. Искаме да ви запознаем какво е спечелено от джоба на българите, всеки ден какво е вадено, точно ефектът на горещата жаба. Това те направиха с българския народ – сложиха го в една тенджера и го свариха, посочи Борисов.

   В последния ден на ГЕРБ – 11 май 2021 г., петролът сорт „Урал“ е бил 67 долара, а средният е 76 долара“, припомни той и допълни, че само за един ден бензинът е надписан с 9 120 000 лв.

   „Всеки ден е вадено от джоба на българина и после викат 25 стотинки“, включи се и Борисов. Добрев от своя страна уточни, че за периода от 25 февруари до 31 декември 2022 г. „са ни изцакали с 3 милиарда“.

   По думите му чистата загуба е 3,6 милиарда и подчерта, че именно от този период започва да се формира този един лев. „В този период има разлика в цената на петрола, той е бил с 9 долара по-скъп. Сумарният ефект между долара и петрола е около 33%, обаче върху половината от тази сума, защото тя е константа – акциз и ДДС“, каза още Добрев.

   Те затова не искат да се правят сметки, затова декларацията на ПП е подкрепена 49 от тях и 14 от „Да, България“, каза Борисов. Всъщност една трета от „Да, България“ не са гласували за тях. 63 депутати са подкрепили само декларацията, която предложиха партията на „Промяната“ в парламента. Само ГЕРБ има 67 депутати, а правителство, което ние предложихме с премиер проф. Габровски, имаше 115 депутати „за“. Е, тогава кой е в изолация? Само за 6 месеца? Вече не се предлагат и за премиери и министри, това означава, че са се дискредитирали и пред своята партия, заяви Борисов.

   Но виждате какви са цифрите. И когато ние казваме, че милиарди няма в държавата, не сме като тях – нямало 8 милиарда, после четири милиарда, после два. За две години се оказа, че това абсолютно не е вярно, това, обаче, което виждате зад гърба ми, е сметка ден по ден и тя е извадена директно от всеки един българин, от всяка една фирма, от всеки един шофьор. 25 стотинки компенсация – и то за част от хората, са 150 милиона, за да ви забършат очите. „Прекрасно“ изработена схема да източиш джобовете на българина – ясно и точно, обяви Борисов.

   Лидерът на ГЕРБ посочи, че впечатление му е направил коментар на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, който е казал, че за да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между ПП и ГЕРБ.

   По отношение на дъщерята на държавния глава, която стана обект на медийно внимание покрай бъдещия филм на Максим Генчев, той заяви, че винаги е бил против да се нападат децата на политиците. „Затова преди година, в най-тежките ни отношения с президента Радев, аз забраних на партията да се занимава със сина му. Сега съм забранил да се занимават с дъщеря му. Има човешки неща, децата растат и трябва да се развиват, и всеки нещо си е избрал, те не са по-различни от вас, и ако има някакъв ущърб, не са виновни децата, виновни са родителите, или виновни са институциите“, смята Борисов.

   „Бяхме упрекнати, че нашите представители в Комисията по култура, Тома Биков и Любен Дилов-син, са били просто нормални. И аз съм благодаря, че са били такива“, посочи той и уточни, че с президента Румен Радев нито са се чули за Нова година, нито са се поздравили, но явно някой има за цел да твърди, че двамата са близки.

Във връзка с днешната инспекция на жълтите павета пред Народното събрание, която министърът на регионалното развитие и благоустройството направи в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова, както и на част от общинските съветници, Борисов каза: „Искам да му пратя един ремонт от Севлиево, който мислех, че е направен преди година, а щях да излетя, защото са оставили една огромна яма през целия път, която не се вижда. Да си види какво е направил, да си види район Триадица. Нищо против нямам, но отиват целенасочено да се занимават с нас. Искате ли да ви заведа да видите тунелите и мостовете на Струма.“

А относно песента за Лена Бориславова, той е категоричен, че хуморът си е хумор, но започнат ли да си изразяват физическите недостатъци на някого, е против. „А и Слави Трифонов имаше пълната възможност да покаже как се управлява, но тогава извади един вътрешен министър, който взриви и скандализира България, но не искам да се меся в шоупрограмите. Считам, че това не е правилно“, отбеляза Борисов и обърна внимание, че и да отидеш да арестуваш жена пред децата и семейството ѝ, като подчерта „безобразията на Рашковата политика“ и мълчанието на всички.

„И въобще не искам да се слагам като тяхна жертва, защото няма как да съм жертва, не ми отива. Големият не може да е жертва на недорасляци, но на отидеш на жена да правиш това и да я държиш в ареста, тогава къде бяха“, попита той и добави, че нито един журналист не е задавал въпроси за парапета, а сега има страшен вой. „Да не съм съгласен с това, но когато ми стояха на къщата, пак си мълчаха“, каза още лидерът на ГЕРБ.

    Борисов се обърна към Христо Иванов с думите: Гледах как докладът на „Джемкорп“ в парламента беше подкрепен от 190 депутати, а колегите от „Да България“ се въздържаха. Мирчев, мисля, че каза, че там има страшно притеснителни неща. Този доклад, Христо, няма стойност – дали прокуратурата, дали следствието, или някой от МВР се занимава, те са независими институции, да видим дали ще го направят. Тук се вижда моралът на тези хора. И точно това, което ме питаш мен и аз ти отговарям, не искаш да ги питаш тях – как избраха приятелската фирма „Джемкорп“, закараха я в Гранитна зала на Министерски съвет и дадоха цялата енергетика и само шансът на България, че те се сринаха, не я дадоха в ръцете на олигарсите. Защо се въздържахте? Това въздържане какво значи, че вие приемате някакъв вид, или е вашият компромис. Ако е вашият компромис, разбирам.

   В същото време не мога да не ги поздравя и поздравявам колегите от „Да, България“ и ДПС, заяви Борисов и изброи, че Законът за особения управител на „Лукойл“, внесен от ДБ е подкрепен от ГЕРБ и ДПС, Законът за забрана за износ на руски горива, внесен от ДПС, е подкрепен от ГЕРБ и ДБ, Законът за компенсиране на моторните горива, внесен от ГЕРБ-СДС, е подкрепен от ДБ и ДПС. Законът, свързан с облагане с данък свръхпечалбата на „Лукойл“, внесен от служебния МС, е подкрепен от ГЕРБ-СДС, ДБ и ДПС. „Това, което виждате зад гърба ни, тези партии са ги изобличили и са започнали реална борба с корупцията“, посочи той таблицата с данните.

   Друг е въпросът защо по времето на управлението на партията на Промяната „Да, България“ си мълчаха за това, което се случва, докато това нещо се случваше. Също въпрос. Така както той ме пита дали сме узрели, да ние сме узрели, а вие узрели ли сте, така, както виждам, бързо сте узрели за горивата повече да не го допускате, обърна се отново към Иванов.

   „Хубаво служебният МС го е внесъл, но може би Шишков и останалите трябваше да питат „а защо от първия ден не свалихме цената, защо вече месец и половина, два, им оставихме да капе. Защо оставиха и тези пари да останат да изтекат от джоба на хората“, каза още той. ГЕРБ сме узрели, категоричен е Бойко Борисов. /БГНЕСКоментари

  •     Анализатор 

    Този човек още не е разбрал,че времето му "изтече"в канализацията.

Коментирай

   captcha