Щатският долар вероятно ще остане силен през 2023 г., въпреки страховете за икономиката

Щатският долар вероятно ще остане силен през 2023 г., въпреки страховете за икономиката
Публикация   26 Дек, 2022   /     akcent.bg   /     362

   Стремглавият скок на щатския долар потъпка чуждестранните валути, намали корпоративните печалби и даде на инвеститорите един от малкото печеливши залози за годината. Въпреки че зелените пари се спънаха през последните седмици, притесненията от рецесията може да ги подкрепят през 2023 г., пише Ройтерс.

   Когато достигна пика си през септември, доларът застана на най-високото си ниво от близо две десетилетия, след като се повиши с около 20% спрямо кошница от валути. Тези печалби обаче се забавиха на фона на забавянето на темпото на повишение на лихвите от Федералния резерв на САЩ.

   Макар че нарастващата доходност в САЩ беше ключов катализатор за ралито на долара, редица други фактори изиграха важна роля в поскъпването на зелените пари. Инвеститорите се насочиха към долара, който е популярна инвестиция в несигурни времена, за да се предпазят от нестабилността на пазара, предизвикана от растящата глобална инфлация, както и от скока на цените на енергията  на фона на руската инвазия в Украйна.

   Привлекателността на долара беше подсилена и от сравнителната сила на икономиката на САЩ във време, когато страховете от енергийна криза удариха европейските активи, докато строгите мерки за контрол срещу разпространението на COVID-19 навредиха на растежа на Китай.

   Дори след като загуби част от ръста си си, доларът все още е на път да регистрира най-добрата си година от 2014 г. насам. Мениджърите на фондове, анкетирани от BoFA Global Research, го определиха като най-натоварения актив за  търговия на пазара за пети пореден месец през ноември и рекорден брой участници в проучването казаха, че валутата е надценена.

Въпреки това анкета на Ройтерс сред 66 валутни стратези установи, че доларът вероятно ще се търгува на настоящото си ниво и след около година, като мнозина очакват затягането на паричните политики на водещите централни банки да навреди на растежа и отново да повиши привлекателността на зелените пари като безопасно убежище.

   Защо това е от значение

   Правилният залог за стойността на долара е от ключово значение за инвеститорите, тъй като траекторията му влияе върху всичко - от корпоративните печалби до цените на суровините като петрол и злато.

   По-силният долар прави продуктите на износителите от САЩ по-малко конкурентоспособни в чужбина, като същевременно вреди на мултинационалните компании в САЩ, които трябва да обменят приходите си в долари. Чуждестранната експозиция на S&P 500 възлиза на около 30%, сочат данните на Bank of America, като секторите на технологиите и материалите са най-уязвими.

Nike ,IBM и Meta Platforms са част от широката гама компании, които предупредиха за удар по техните финансови резултати от по-силния долар тази година. Ралито на долара намали с около 8% печалбите на S&P през 2022 г., според Том Лий, ръководител на проучванията във Fundstrat Global Advisors.

За останалата част от света по-силната американска валута оказва натиск върху цената на петрола и други стоки, деноминирани в долари, като ги прави по-скъпи за чуждестранните купувачи, както и за чуждестранните компании и правителства, които са взели заеми в долари, за да обслужват своите дългове.

И докато силните зелени пари могат да понижат потребителските цени в САЩ, те също тласкат надолу валутите на други страни, като спомагат за изостряне на инфлацията по света. Средно очакваното прехвърляне на 10% поскъпване на долара в инфлация е 1%, изчисли Международният валутен фонд през октомври.

             Какво означава това за 2023 година?

Има признаци, че настроенията на Уолстрийт към долара може да се променят. Данните, показващи, че потребителските цени са паднали по-малко от очакваното през октомври, помогнаха за подхранването на 5% спад на долара спрямо кошница от валути миналия месец, най-големият му месечен спад от 2010 г. насам.

На фючърсните пазари спекулативните търговци се обърнаха към нетна къса позиция за щатския долар за първи път от 16 месеца през ноември, показват изчисления на Ройтерс, базирани на данни на Комисията за търговия със стокови фючърси.

Дали спадът на долара ще продължи може да зависи от способността на Фед да овладее достатъчно инфлацията, за да облекчи паричната политика.

В по-дългосрочен план обаче икономическите притеснения може да вземат превес като основен фактор за движенията на долара. Близо 80% от стратезите, анкетирани от Ройтерс, казаха, че има малко възможности за покачване на долара въз основа на паричната политика.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha