Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

Три паралелки не са се реализирали през настоящата година в Русенско

Публикация 09 Dec, 2022 / akcent.bg

    Две професионални и една профилирана паралелки са били закрити в Русенско преди започване на настоящата учебна година, това стана ясно от проведеното днес заседание на двете постоянни комисии – по заетост, както и на тази в сферата на образованието, младежките дейности и спорта. Срещата беше водена от областния управител Анатоли Станев и началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева. Според Станев е необходима още по-висока ангажираност от страна на бизнеса при реализирането на план-приема, защото именно те са бъдещите потребители на услугите на обучаващите се сега.

   Колкото до закритите паралелки, то профилираната и едната професионална са били закрити преди юли тази година. Става дума съответно за „Софтуерни и хардуерни науки“ в Средно училище „Христо Ботев“ в Глоджево и специалност „Работник в производство на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения“, професия „Работник в заведенията за хранене и развлечения“ в боровското училище „Св. Климент Охридски“. Третата паралелка е закрита след третия етап на класиране – месец септември и тя е била в русенската Професионална гимназия по селско стопанство. Закритата специалност е механизация на селското стопанство“ и е трябвало да подготвя техници на селскостопанска техника.

   В крайна сметка през настоящата учебна година прием е осъществен в 66 паралелки, като 42 от тях са професионалните, а останалите 24 са профилирани. 41 от всички паралелки са със STEM-насоченост. През следващата учебна година се предвижда паралелките в областта да са с една повече 67, като поне 41 от тях да са професионалните. Толкова би трябвало и да са тези, пряко свързани с учебните дисциплини за наука, технологии, инженерство и математика.

   От представената информация от д-р Георгиева стана ясно още, че през тази учебна година има 7 защитени специалности от професии, 15 с очакван недостиг на пазара на труда и 10, в които обучението е в дуална форма. Същевременно 94 ученици от областта имат възможността да участ в нови специалности от професии. Сред тях са „Фитнес“ и „Спортно туристически дейности“ в СУ „Панайот Волов“ в Бяла, както и „Трайни насаждения“ и „Машини и системи с ЦПУ“ отново в Бяла, но в Професионалната гимназия. Нови специалности са реализирани още във Ветово и в Русе. 26 ученици изучават за първи път минна електромеханика в Средното училище с професионални паралелки във Ветово „Васил Левски“. Колкото до Русе, то нови специалности има в три професионални гимназии – „Недка Ив. Лазарова“, Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване, както и в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“. Реализираните специалности са съответно „Бутикови облекла“, „Локомотиви и вагони“ и „Художествена керамика“.

   В защитени специалности учат общо 99 ученици от региона, а в такива с очакван недостиг – 222-ма. Дуалната форма на обучение пък се оказва избрана от 190 ученици. Интересно е и кои са паралелките с най-голям брой свободни места. Те са шест, като пет от тях са в самия Русе, а една в Две могили.

   Класацията по най-много свободни места повежда Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Ц. Буров“ с цели 29 незаети места. Те са разпределени почти по равно между две специалности. Това са „Измервателна и организационна техника“ с 15 незаети места и „Промишлена естетика и дизайн“ с 14. На следващо място е новата специалност „Локомотиви и вагони“ в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване. Там се обучават 12 ученици. „Електрообзавеждане на транспортна техника“ в Две могили, „Производство на облекло от текстил“ и „Машини и съоръжения за заваряване“ допълват списъка на професионалните паралелки, които не са от най-желаните.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама