Днес е : Четвъртък, 1 Юни 2023

Еврозоната се насочва към рецесия

Публикация 06 Dec, 2022 / akcent.bg

   Бизнес активността в еврозоната се е понижила за пети пореден месец през ноември, а икономиката на валутната зона се насочва към лека рецесия, тъй като потребителите намаляват разходите си на фона на растящата инфлация. Това показва най-новото проучване на "Стандард енд Пуърс Глоубъл", цитирано от Ройтерс.

   Окончателният композитен индекс на мениджърите по доставките  за страните от еврозоната се е повишил до 47,8 пункта през ноември от достигнатия 23-месечен минимум през октомври, когато индексът отчете 47,3 пункта, колкото беше и предварителната оценка на експертите.

Всички стойности на показателя под 50 пункта показва свиване на бизнес активността, а над това равнище - нейното разширяване.

   Този "пети пореден месечен спад, отчетен от индекса на мениджърите по доставки, увеличава вероятността еврозоната да се плъзне към рецесия", коментира данните Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в "Стандарт енд Пуърс Глоубъл Маркет Интелиджънс".

   "Въпреки това, в момента спадът остава скромен, като намаляването на общия темп на свиване през ноември означава, че засега регионът изглежда ще изпита спад на брутния си вътрешен продукт от едва 0,2 на сто", добави той.

   Икономистите са оценили вероятността страните, приели еврото да изпаднат в рецесия в рамките на една година, на 78 процента, според анкета на Ройтерс, проведена през ноември. Според тях икономиката на еврозоната ще се свие с 0,4 на сто през настоящото тримесечие, което е последно за годината.

   С оглед на отслабващото търсене и оскъдни перспективи за предстоящо подобрение, фирмите са намалили наемането на нови служители. Индексът, отчитащ наемането на служители, е спаднал до 51,8 пункта през ноември от 52,5 пункта през предходния месец. Същевременно безработицата в еврозоната намаля до 6,5 на сто през октомври, показаха през миналата седмица официални данни.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама