Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Разглобен и натоварен: Накъде ще отпътува стадион ,,974,, след световното първенство

Публикация 27 Nov, 2022 / akcent.bg

   Една от големите цели на всички страни, приемащи мащабни спортни събития, е да не оставят след себе си "бели слонове" (английски израз, използван за стадиони и зали, които се построяват за дадено събитие, а след това са неизползваеми). Катар твърди, че е взел мерки с мисъл за наследството след световното, както и че има ясен план за всеки от стадионите.

   Вероятно най-интересният е свързан със стадион "974". Построен изцяло от контейнери и стомана, той е първият напълно разглобяем покрит стадион, пишат организаторите. Той отдава почит към традициите на Катар в търговията и корабоплаването, добавят те.

   Името му идва от международния телефонен код на страната домакин. Освен това 974 е и точният брой на контейнерите, с които е изградено 40-хилядното съоръжение.

Ключовото за този стадион е идеята след световното първенство да бъде разглобен, натоварен и пренесен в друга държава.

        Може ли да стигне до България

   "Домакините имат ясна визия какво ще се случи с всеки от осемте стадиона на световното първенство. Дали тя ще се изпълни, предстои да видим и определено си заслужава да се наблюдава", каза директорът "Бизнес и развитие" в PWC Югоизточна Европа Юлиян Михов.

Вече има твърдения, според които съоръжението ще бъде дарено на Уругвай, ако страната постигне мечтата си да бъде домакин на юбилейното световно първенство през 2030 г. Уругвай е организатор на първото в историята световно през 1930 г., а сега се кандидатира съвместно с Аржентина , Чили и Парагвай.

   "Тази нова концепция в изграждането на съоръжения гарантира, че макар физическото присъствие на стадион "974" да е временно, неговото наследство ще бъде вечно", пишат организаторите.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама