Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Войната в Украйна няма да ни засегне сериозно, според икономисти

Публикация 26 Nov, 2022 / akcent.bg

Най-уязвими са секторите туризъм и транспорт, смятат учени от БАН

   Учени-икономисти от Българската академия на науките (БАН) не очакват страната ни да бъде сериозно засегната от кризата, предизвикана от войната в Украйна, съобщи БНР.

   Според оценките, направени по време на международна конференция, се очаква последиците за България да бъдат по-незначителни, отколкото в Европейския съюз като цяло.

   Заради структурата на българската икономика, очакванията за страната са последиците от военния конфликт да бъдат по ограничени, смята икономистът, проф. Стоян Тотев.

   Очаква се в България да няма цели сектори, които да са сериозно засегнати от кризата, но е възможно проблеми да имат конкретни производства, които в досегашното си развитие са внасяли суровини и продукти от Украйна и Русия.

   Проф. Тотев се позовава на данни на Световната банка, според които сравнителните предимства на българската икономика са в износа на продукти в областта на хранителната, текстилната, шивашката и металообработващата промишленост. И прогнозира, че в условията на продължителна стагнация в Европа и при колебания в цените аграрният сектор и хранителни продукти би трябвало да бъдат засегнати в най-малка степен, за разлика от високотехнологичните отрасли.

   Очаква се най-засегнати да са услугите туризъм и транспорт.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама