Четвъртък, 7 Декември 2023

Отстъпката за дизел и бензин догодина ще е само за най-бедните

 Отстъпката за дизел и  бензин догодина ще е само за най-бедните
Публикация   07:53     22 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     432

Правителството обмисля помощ и за ползващите обществен и жп транспорт

   Правителството ще продължи и догодина да компенсира високите цени на горивата, но от отстъпката ще могат да се възползват само най-бедните. Това стана ясно от интервю на вицепремиера по икономическа политика Христо Алексиев по Нова тв. В момента отстъпката от 25 стотинки на литър важи за всички граждани.

    "Работим по няколко неща за мярката - първото е критерият да е подоходен. Хората, които са с най-ниски доходи, да могат да се възползват. Мярката ще бъде насочена към всички нуждаещи се от транспорт. Работи се върху критериите и те ще бъдат обявени следващата седмица," каза той. Ще има компенсация и за хората, които ползват обществен и железопътен транспорт. "Какъв ще е размерът на отстъпката зависи от прихода. Призовавам депутатите да приемат колкото се може по-бързо законодателните промени, които сме предложили, свързани с изземване на свръхпечалбите от енергийния сектор и този на горивата", добави Алексиев.

   Вицепремиерът се похвали, че откакто е дошъл служебният кабинет, цените на горивата са спаднали с 30-40 стотинки. "В момента България има най-евтините горива в цяла Европа. Те дори са по-евтини от тези в Сърбия", заяви той.

   Кабинетът "Донев" е взел решение да отдели още около 40 млн. лв., за финансирането на сегашната отстъпка от 25 стотинки на литър до края на годината. Тази седмица стана ясно, че отделените преди това пари ще стигнат само до края на ноември.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha